Amfipoli News: Ένας 11χρονος περπατώντας με τον σκύλο βρίσκει ρωμαϊκό χρυσό βραχιόλι

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Ένας 11χρονος περπατώντας με τον σκύλο βρίσκει ρωμαϊκό χρυσό βραχιόλι



  Ένα 11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα σπάνιο χρυσό ρωμαϊκό βραχιόλι σε ένα χωράφι κοντά στο Pagham στο Δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας. Είναι ένα διακοσμημένο βραχιόλι τύπου armilla , που απονεμήθηκε σε Ρωμαίους στρατιώτες για ανδρεία και χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. Ως χρυσό αντικείμενο ηλικίας άνω των 300 ετών, έχει κηρυχθεί επίσημα θησαυρός σε ιατροδικαστική έρευνα.

Ο Rowan Brannan έβγαζε βόλτα τον σκύλο με τη μητέρα του Amanda πριν από δύο χρόνια όταν πήρε ένα γυαλιστερό κίτρινο κομμάτι μετάλλου. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τον Rowan. Του αρέσει να ψάχνει στο έδαφος για να βρει ενδιαφέροντα πράγματα (δεν το κάνουμε όλοι;), αλλά η μητέρα του συνήθως ασκεί βέτο στα pickup του. Αυτή τη φορά το κρέμασε, κατηγορηματικά ότι ήταν χρυσός ακόμα κι όταν η μητέρα του του είπε ότι ήταν μάλλον ένα χονδροειδές παλιό κομμάτι φράχτη ή κάτι τέτοιο.

Μόλις έφτασε στο σπίτι, ερεύνησε πώς να προσδιορίσει αν ένα μέταλλο είναι χρυσός και το εύρημα του έλεγξε όλα τα κουτιά. Πιθανότατα δεν θα ξεπερνούσε το στάδιο της περιέργειας αν δεν είχε έρθει ένας φίλος της μητέρας του που ανιχνεύει μέταλλο. Σκέφτηκε ότι ο Ρόουαν είχε κάτι που άξιζε να ερευνηθεί και έστειλε μια φωτογραφία στους επικεφαλής της ομάδας ανίχνευσης μετάλλων της. Πρότεινε να το αναφέρουν στον τοπικό τους Υπεύθυνο Συνδέσμου Finds. Οι αρχαιολόγοι εξέτασαν το κομμάτι και επιβεβαίωσαν ότι ήταν πραγματικό αρχαίο ρωμαϊκό χρυσό κόσμημα.

Είναι ένα μεγάλο θραύσμα ενός βραχιολιού πλάτους 8,1 mm (0,3 ίντσες) και μήκους 71,3 mm (2,8 ίντσες) διπλωμένο. Η μία από τις διπλωμένες πλευρές είναι περίπου 8 mm πιο κοντή από την άλλη, οπότε αν ξεδιπλωθεί θα είχε μήκος περίπου 135 mm (5,3 ίντσες). (Υπάρχουν κάποιες στροφές και κύματα, επομένως δεν είναι η ευθεία μέτρηση.) Το συνολικό βάρος χρυσού είναι 7,69 γραμμάρια. Είναι διακοσμημένο με πέντε παράλληλες ταινίες, τρεις απλές νευρώσεις και δύο σε ύφος σχοινιού με τις γραμμές σε αντίθετες γωνίες. Το ένα τερματικό άκρο είναι τρυπημένο.

Αρκετά παραδείγματα ρωμαϊκών βραχιολιών με φαρδιά μανσέτα από κράμα χαλκού έχουν βρεθεί στη Βρετανία, αλλά τα παραδείγματα χρυσού είναι πολύ πιο σπάνια. Αυτή είναι μόνο η τέταρτη που καταγράφεται στη βάση δεδομένων Portable Antiquities Scheme. Τα χρυσά είναι όλα πιο αδύνατα από τα βασικά μέταλλα που είναι συνήθως 12-22 mm, και με τόσα λίγα παραδείγματα γνωστά, οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμα σίγουροι ότι τα χρυσά φορούσαν στην πραγματικότητα ως βραχιόλια με μανσέτες. Οι μελετητές πιστεύουν ότι όσο πιο πολύτιμο είναι το μέταλλο, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός του αξιωματικού που το απονεμήθηκε.

Η Amanda είπε ότι το κομμάτι έχει αναλυθεί στο Βρετανικό Μουσείο και έχει περάσει από το ιατροδικαστήριο σε μια «συναρπαστική» διαδικασία όπου μαθαίνουν όλο και περισσότερα για το βραχιόλι.

Είπε: «Είναι πολύ συναρπαστικό κάθε φορά που διαβάζουμε ένα email και είμαστε ενημερωμένοι σε όλη τη διαδικασία.

"Το ιατροδικαστικό δικαστήριο μας έστειλε email και είπε "Ήταν πολύ ωραίο να ασχοληθώ με τον θησαυρό του Rowan"

 Πηγή: The History Blog


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου