Amfipoli News: Και ΑΛΙΓΑΤΟΡΕΣ ζούσαν στην Λέσβο, πριν 18.500.000 χρόνια!

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Και ΑΛΙΓΑΤΟΡΕΣ ζούσαν στην Λέσβο, πριν 18.500.000 χρόνια!


Δόντια αλιγάτορα βρέθηκαν στην Λιώτα[1] που έζησε στην περιοχή των Λαψάρνων της Δυτικής Λέσβουπριν από 18.500.000 χρόνια.

Οι διπλοκυνόδοντες ήταν σχετικά μικρόσωμοι αλιγάτορες με μήκος περίπου 2 μ. και οστέινα λέπια, που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά τους.

Ζούσε στην λίμνη του Γαββαθά και τρεφόταν από μικρά υδρόβια ζώα, ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια.

Τα κωνικά μυτερά δόντια τους είναι εξειδικευμένα για να συλλαμβάνουν και να θανατώνουν την λεία τους. Αποτελούσαν τους δεινότερους κυνηγούς στην υποτροπική λίμνη.

Τα δόντια, οστά και οστέινα λέπια βρέθηκαν την περίοδο 2007 - 2008 στα πλαίσια συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και προσδιορίσθηκαν από την δρ. Κ. Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα καθώς αποτελούν μόλις την δεύτερη αναφορά παρουσίας της τάξης των κροκοδείλιων στην Ελλάδα και την μοναδική για την περίοδο του Κάτω Μειόκαινου.

ΠΗΓΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΈΣΒΟΥ. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.3.2024.

[1] Η Λιώτα είναι ένας μικρός και πανέμορφος ορεινός οικισμός, 50 μονίμων κατοίκων, 2 χλμ. από τον Γαββαθά - 80 χλμ. από την Μυτιλήνη.

Είναι φημισμένη για την ταβέρνα «Λιώτα», της οικογένειας Ματζουράνη (ψήστες από το 1946), με σκιερή αυλή με ζαρταλούδια, μηλιές, ξινά, συκιές κι έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο! Θέα ο Μόλυβος και τα παράλια της Μικράς Ασίας! Με κρέατα από κρεοπωλείο του Λουκαδέλλη στην ορεινή Άντισσα, αμπελοφάσουλα, βλίτα, γκιουζλεμέ, κολοκυθολούλουδα, λαδοτύρι σαγανάκι (από το τυροκομείο του Θυμέλη), εντόπια φέτα φούρνου με πιπεριά και κόκκινο πιπέρι (πικάντικος μεζές για το ούζο), και στα κάρβουνα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, και λεπίδι (χοιρινός λαιμός), κ.ά. 


ΠΗΓΗ: Ν. Μακρυωνιτου «Η Λεσβος μας», 16.5.2020.

arxeion-politismou.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου