Η μέλισσα, η κυψέλη και το μέλι ήταν ιερά της Μεγάλης Θεάς-Μητέρας της Κρήτης.
Η Μέλισσα ήταν μια γηραιά ιέρεια της Δήμητρος, που μυήθηκε από την ίδια την θεά στα μυστήριά της. Επειδή όμως δεν ήθελε να αποκαλύψει στις άλλες γυναίκες τα μυστικά της θεάς, αυτές την κατατεμάχισαν. Από το σώμα της γεννήθηκαν οι μέλισσες…. Και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι μέλισσες έγιναν τα ιερά ζώα της θεάς της γεωργίας Δήμητρας, η οποία ονομαζόταν «Μητέρα Μέλισσα» και οι ιέρειές της ονομάζονταν Μέλισσες.
Ο Μελισσεύς ή Μελισσαίος ήταν αρχαίος – ο 6ος βασιλιάς της Κρήτης. Αυτός εισήγαγε στην Κρήτη την λατρεία των θεών, τις ιεροπραξίες και τα μυστήρια οργυιαστικής θεολατρείας, των οποίων πρώτους θιασώτες κατέστησε τις θυγατέρες του, Ίδη, Αδράστεια, Αμαλθεια, Μέλισσα, Κυνόσουρα. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που θυσίασε στους θεούς! Επί της βασιλείας του εγεννήθη ο Ζευς στην Κρήτη, την ανατροφή του οποίου ανέθεσε η μάνα του, Ρέα, στις θυγατέρες του Μελισσέα, που λέγονταν και αυτές Μέλισσαι. Όλες μαζί στην Κρήτη ανέθρεψαν τον Δία.
Ειδικώς η νύμφη Μέλισσα, μαζί με την αδερφή της, Αμάλθεια, ετάιζαν κι εφρόντιζε τον μικρό Δία. Η Μέλισσα ήταν η πρώτη που ανακάλυψε την αξία του μελιού και το έδωσε ως τροφή στον νεογέννητο Δία εξ ου και Μελισσαίος.
Άλλωστε και εις των Κουρητών, προστατών του Διός, όταν ήταν βρέφος, ελέγετο Μελισσεύς.
Ο ποταμός της Ηλέκτρας στην Κρήτη, από τα Αμαριώτικα βουνά εκβάλλει στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, παρά το ακρωτήριον Ψύχιον ή Μέλισσα.
Στα Μάλια, στην θέση Ελληνικό Λιβάδι, που μετονομάσθηκε Χρυσόλακκος, ευρέθησαν, το κόσμημα με τις μέλισσες, το χρυσό σκουλαρίκι με τις δυο μέλισσες, κ.ά.
Αλλά και ο Φάγρος, υιός του Απόλλωνος και της νύμφης Ορθρηίδος / Οθρηίδος, ευρήκε στο δάσος τον μικρό ετεροθαλή αδελφό του, που τον έτρεφαν μέλισσες, και τον πήρε και τον ανάθρεψε αυτός με αγάπη, ονομάζοντάς τον, εξ αυτών, Μελιτέα, υιό του Διός.
Τέλος, ο Ερμώναξ, βρέφος του Αμύντορος και της Λυσιδίκης, πέθανε από τσίμπημα μέλισσας (1ος αι. π.Χ.).
Διαστάσεις: 1,05 x 0,89 εκατ. Χρονολόγηση: 2ος αιώνας μ.Χ.
Εθν. Αρχ. Μουσείο Βενετίας, αρ. G191.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου