Amfipoli News: Στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν περισσότερα χρυσά και αργυρά νομίσματα από ποτέ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν περισσότερα χρυσά και αργυρά νομίσματα από ποτέ


Νομίσματα με το πρόσωπο του μεγάλου στρατηλάτη υπήρχαν στην Αραβία ακόμη και 600 χρόνια μετά το θάνατό του.

Νομισματικές έρευνες αναδεικνύουν ότι στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου είχαν κοπεί μεγαλύτερες ποσότητες από χρυσό και ασήμι για νομίσματα από κάθε άλλη περίοδο της ιστορίας, μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, από τις έρευνες προκύπτει ότι νομίσματα με το πρόσωπο του μεγάλου στρατηλάτη υπήρχαν στην Αραβία ακόμη και 600 χρόνια μετά το θάνατό του, συμβολίζοντας την ισχύ.

«Εκείνη την εποχή υπήρχαν σε κυκλοφορία ποσότητες νομισμάτων όσα δεν υπήρξαν ποτέ πριν στην ιστορία, αλλά ούτε μέχρι σήμερα», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, εξηγώντας ότι αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στην οικονομία και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων από την Ινδία μέχρι την Αλγερία, τα Βαλκάνια και την Ιταλία.

«Το κεφάλι του Αλέξανδρου στα νομίσματα αποτελούσε για αιώνες εγγύηση για τους μισθοφόρους που πληρώνονταν με αυτά συμβολίζοντας ότι το χρήμα αξίζει. Έχουμε πολλά νομίσματα τα οποία έκοψε ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ νομίσματα που συνέχιζαν να κόβονται για αιώνες από την Αραβία μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν και μέχρι τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο, στο όνομα του Αλέξανδρου και στα ονόματα των εκάστοτε ηγεμόνων, δίνουν έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών για την κάθε εποχή», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου