Amfipoli News: Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα – Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα – Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του



  Ένας από τους παπύρους του Ερκολάνο Φωτογραφία: GreekSchools.eu

Συναρπαστική ανακάλυψη από τους αρχαιολόγους. Ύστερα από αιώνες μυστηρίου, το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα ίσως να μην είναι πλέον άγνωστο. Μια ερευνητική ομάδα από το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών, με επικεφαλής τον ειδικό στα αρχαία κείμενα Γκρατσιάνο Ρανόκια από το Πανεπιστήμιο της Πίζα, υποστηρίζει ότι εντόπισε την τοποθεσία ταφής του διάσημου φιλοσόφου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Η ανακάλυψη βασίζεται σε μια νέα μελέτη παπύρων που βρέθηκαν στο Ερκολάνο, μια αρχαία πόλη κοντά στην Νάπολη, που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας από τους παπύρους, που γράφτηκε από τον Φιλόδημο τον Επικούρειο,  περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Πού βρίσκεται τελικά ο τάφος του Πλάτωνα

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε σε έναν κήπο της Ακαδημίας, κοντά στον ναό των Μουσών.  Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας. Αν και απαιτούνται περαιτέρω ανασκαφές για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των ερευνητών, η πιθανότητα να βρέθηκε ο τάφος του Πλάτωνα αποτελεί ένα συναρπαστικό εύρημα που θα μπορούσε να ρίξει φως στη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού φιλοσόφου.

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα

Χάρη σε βιονικό μάτι, αποκαλύφθηκαν άγνωστες πληροφορίες για τον τάφο του Πλάτωνα

Χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, ερευνητές κατάφεραν να “διαβάσουν” απανθρακωμένους παπύρους από το Ερκολάνο, ρίχνοντας φως στο μυστήριο για τον τάφο του Πλάτωνα.

Χρησιμοποιώντας ένα βιονικό μάτι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναλύσουν κείμενα που είχαν καταστραφεί από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία είχε καταστρέψει και την Πομπηία, αποκαλύπτοντας 30% περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με προηγούμενες αναγνώσεις που έγιναν το 1991. Συγκεκριμένα, εντόπισε το βιονικό μάτι εντόπισε 1.000 νέες λέξεις!

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Νέα στοιχεία για τη ζωή του Πλάτωνα

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ερευνητές που μελέτησαν τους παπύρους του Ερκολάνου, ο Πλάτωνας ενδέχεται να είχε πουληθεί ως δούλος σε νεαρή ηλικία. Η νέα αυτή ανάγνωση των κειμένων φέρνει στο φως δύο πιθανές χρονολογίες για το συγκεκριμένο συμβάν: το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή το 399 π.Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη.

Μέχρι πρότινος, η επικρατούσα άποψη τοποθετούσε την πώληση του Πλάτωνα ως δούλου το 387 π.Χ., σε μια περίοδο που ο φιλόσοφος βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.  Η πιθανότητα ο Πλάτωνας να είχε πουληθεί ως δούλος σε νεαρή ηλικία, αν και ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν, δίνει μία νέα διάσταση στην κατανόηση της ζωής του.

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα
Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο της Πίζα

Τι αποκαλύπτει ο πάπυρος του Ερκολάνο

Εκτός από την αποκάλυψη της πιθανής τοποθεσίας ταφής του Πλάτωνα, ο πάπυρος του Ερκολάνου, που αναγνώσθηκε με βιονικό μάτι, φέρνει στο φως και άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αναφορές στην τελευταία νύχτα του Πλάτωνα πριν από τον θάνατό του
  • Στοιχεία για τη διαφθορά του Μαντείου των Δελφών από τον Ηρακλείδη
  • Ακριβής απόδοση του ονόματος του Φίλωνα του Λαρισαίου, ο οποίος απεβίωσε στην Ιταλία, εξαιτίας πανδημίας, το 83 π.Χ..

Η ύπαρξη αυτών των νέων πληροφοριών καθιστά τον πάπυρο του Ερκολάνου ακόμα πιο πολύτιμο εύρημα για την αρχαιολογία και την ιστορία.

Τα μυστικά που κρύβουν 1.800 πάπυροι

Συνολικά, η συλλογή του Ερκολάνου αριθμεί πάνω από 1.800 παπύρους, με φιλοσοφικά κείμενα, κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου. Η πλειοψηφία τους φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, μακριά από τα μάτια του κοινού, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα εύθραυστα αρχαιολογικά ευρήματα.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, πρόκειται για 1.814 παπύρους και αποσπάσματα, οι 1.756 από τους οποίους ανακαλύφθηκαν το 1855. Χάρη στις προσπάθειες των παπυρολόγων, μέχρι τώρα 340 έχουν αναγνωστεί, 970 θεωρούνται μερικώς κατεστραμμένοι, ενώ περίπου 500 είναι απανθρακωμένα αποσπάσματα.

 enikos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου