Amfipoli News: Γιατί ο Ξέρξης διέταξε να «μαστιγώσουν» τη θάλασσα ως τιμωρία – «Την χτυπούσαν με πυρακτωμένα σίδερα»

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γιατί ο Ξέρξης διέταξε να «μαστιγώσουν» τη θάλασσα ως τιμωρία – «Την χτυπούσαν με πυρακτωμένα σίδερα»



  Ο Ξέρξης Α’, επίσης γνωστός ως Ξέρξης ο Μέγας, ήταν βασιλιάς της Αχαιμενιδικής Περσικής αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι περισσότερο γνωστός επειδή ηγήθηκε της μεγάλης εισβολής στην Ελλάδα, που σημαδεύτηκε από τις μάχες των Θερμοπυλών, της Σαλαμίνας και των Πλαταιών.

Είναι επίσης γνωστός για ορισμένες από τις πιο παράξενες ενέργειές του, όπως της διαταγής του για τιμωρία της θάλασσας.

Η τιμωρία της θάλασσας

Ο Ξέρξης είχε μόλις νικήσει εξεγέρσεις κατά της περσικής κυριαρχίας στην Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα και είχε πλέον στρέψει την προσοχή του στην Ελλάδα, θέλοντας να εκδικηθεί την ήττα του πατέρα του στα χέρια τους. Το 480 π.Χ., ο τεράστιος στρατός του ταξίδεψε στα στενά των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος), που χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη. Για να μεταφέρει γρήγορα τον στρατό του στην Ελλάδα, ο Ξέρξης διέταξε την κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας κατά μήκος του στενού των 1,2 χιλιομέτρων (1.300 γιάρδες). Αλλά πριν προλάβει ο στρατός του να διασχίσει το στενό, ξέσπασε θύελλα και κατέστρεψε τη γέφυρα.

Εξοργισμένος με τη θάλασσα, ο Ξέρξης διέταξε τους στρατιώτες του να την τιμωρήσουν μαστιγώνοντάς την με αλυσίδες 300 φορές και χτυπώντας την με πυρακτωμένα σίδερα. Πετάχτηκαν επίσης χειροπέδες στο νερό για να συμβολίσουν την υποταγή της θάλασσας στη δική του εξουσία. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό των μηχανικών που ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή της γέφυρας.

Πώς ξαναχτίστηκε η γέφυρα

Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος περιγράφει στα «Ιστορικά» του ότι η γέφυρα ξαναχτίστηκε. Πάνω από 600 πλοία δέθηκαν μεταξύ τους με σχοινιά από πάπυρο και λινάρι, γεφυρώνοντας τελικά το χάσμα μεταξύ των ηπείρων. Το πέρασμα του στενού πήρε στον στρατό του Ξέρξη επτά ημέρες και νύχτες. Δυστυχώς για τον Ξέρξη, όλα ήταν μάταια. Οι Πέρσες υπέστησαν μια συντριπτική ήττα και καθώς υποχωρούσαν πίσω στη γέφυρα, ανακάλυψαν ότι είχε καταστραφεί…ξανά.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου