Amfipoli News: Ανακαλύφθηκε μικρό χρυσό δαχτυλίδι της ελληνιστικής εποχής που αλλάζει τα δεδομένα – Εκτιμάται ότι είναι 2.300 ετών

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ανακαλύφθηκε μικρό χρυσό δαχτυλίδι της ελληνιστικής εποχής που αλλάζει τα δεδομένα – Εκτιμάται ότι είναι 2.300 ετών

 

Χρυσό δαχτυλίδι ελληνιστικής εποχής, ηλικίας 2.300 ετών, που ανακαλύφθηκε στην Πόλη του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ [Credit: Emil Aladjem/IAA]

Μικρό δαχτυλίδι ελληνιστικής εποχής, σετ με κόκκινο γρανάτη, πιθανότατα ήταν φτιαγμένο για το δάχτυλο ενός παιδιού. το αντικείμενο και άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις που θα παρουσιαστούν στο κοινό στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ Ιουνίου

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα σπάνιο χρυσό δαχτυλίδι ηλικίας 2.300 ετών ενώ έκαναν ανασκαφές στο πάρκινγκ της πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA).

Το «υπερβολικά καλοδιατηρημένο» δαχτυλίδι είναι τοποθετημένο με κόκκινο γρανάτη και δεδομένης της μικρής του διαμέτρου, πιθανότατα κατασκευάστηκε για παιδί, ανέφερε η IAA σε δήλωση. Το δαχτυλίδι, το οποίο «από την τελευταία του χρήση πριν από 2.300 χρόνια δεν συσσώρευσε ούτε σκουριά ούτε υπέστη άλλες καιρικές συνθήκες», χρονολογείται από την πρώιμη ελληνιστική εποχή στην Ιερουσαλήμ, γύρω στον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ.


Το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε με «σφυρηλάτηση λεπτών προκομμένων φύλλων χρυσού σε μια βάση μεταλλικού δακτυλίου», ανέφερε η δήλωση. Την περίοδο αυτή έγιναν της μόδας τα χρυσά κοσμήματα με στημένες πέτρες, αντί για διακοσμημένο χρυσό. Ο χρυσός και άλλα είδη πολυτελείας έγιναν πιο δημοφιλή στον ελληνιστικό κόσμο μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., γεγονός που διευκόλυνε τις μεταφορές και το εμπόριο.



«Κοσκινίζω τη γη μέσα από την οθόνη και ξαφνικά είδα κάτι λάμψη. Αμέσως φώναξα: «Βρήκα ένα δαχτυλίδι, βρήκα ένα δαχτυλίδι!»» θυμάται το μέλος της ομάδας ανασκαφής Tehiya Gangate. «Μέσα σε δευτερόλεπτα μαζεύτηκαν όλοι γύρω μου… Αυτό είναι ένα συγκινητικό εύρημα, όχι το είδος που βρίσκεις κάθε μέρα».

Το δαχτυλίδι είναι ένα από τα πολλά στολίδια της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου που βρέθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στο Πάρκινγκ Givati, που ανέλαβε μια κοινή ομάδα Ισραηλινών Αρχαιοτήτων και Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Στην ανασκαφή βρέθηκαν επίσης κτήρια που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο.
«Τα ανασκαφικά ευρήματα του Χώρου Στάθμευσης Givati ​​αρχίζουν να δίνουν μια νέα εικόνα της φύσης και του αναστήματος των κατοίκων της Ιερουσαλήμ στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο», δήλωσε ο καθηγητής Yuval Gadot του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Οι μελετητές συνήθως υποθέτουν ότι η Ιερουσαλήμ εκείνη την εποχή ήταν μια μικρή, κάπως επαρχιακή πόλη, αλλά οι νέες ανακαλύψεις δείχνουν «μια ολόκληρη γειτονιά… Ο χαρακτήρας των κτιρίων – και τώρα φυσικά, τα ευρήματα χρυσού και άλλες ανακαλύψεις δείχνουν την υγιή οικονομία της πόλης και ακόμη και την ελίτ του. Φαίνεται βεβαίως ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν ανοιχτοί στο διαδεδομένο ελληνιστικό ύφος και τις επιρροές που κυριαρχούν επίσης στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου», είπε ο Gadot.

Το δαχτυλίδι, μαζί με άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις, θα είναι διαθέσιμο για προβολή από το κοινό σε ένα επερχόμενο συνέδριο με τίτλο «Jerusalem Mysteries — The Archaeology of Jerusalem», που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου την παραμονή της Ημέρας της Ιερουσαλήμ στα κεντρικά γραφεία της IAA στην Ιερουσαλήμ.



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου