Φωτογραφία: Celal Şimşek
Ένα άγαλμα ηλικίας 2100 ετών, το κεφάλι της Θεάς Hygieia (Υγεία) βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη Laodikeia στο Pamukkale, στο Denizli, στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Η Λαοδίκη βρίσκεται σε μια γεωγραφική τοποθεσία στη νότια πλευρά του ποταμού Λύκου, 6 χλμ βόρεια του Ντενιζλί . Η Λαοδίκεια ήταν η πιο διάσημη και επιδραστική πόλη τον 1ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια της πόλης χρονολογούνται από αυτήν την εποχή.
Η πόλη ονομαζόταν στις αρχαίες πηγές « Λαοδίκεια στην άκρη του Λύκου». Σύμφωνα με άλλες αρχαίες πηγές, η πόλη ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Β' το 263-261 π.Χ. και πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του Αντίοχου. Οι Ρωμαίοι έκαναν την πόλη το κέντρο της συνοικίας της Kybira (Golhisar-Horzum) λόγω της γεωγραφικής θέσης.
Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο στάδιο της Ανατολίας, δύο θέατρα, τέσσερα λουτρά, πέντε αγορές, πέντε κρήνες (νυμφαία), μακρούς δρόμους με κιονοστοιχίες, εντυπωσιακούς ναούς και μυριάδες εκκλησίες και βασιλικές.
Οι σεισμοί μάστιζαν συχνά την πόλη και το 494 μ.Χ., ένας τεράστιος σεισμός ακρωτηρίασε σοβαρά την πόλη. Ένας περαιτέρω σεισμός μεταξύ 602-610 και μια αυξανόμενη απειλή από αραβικές επιδρομές οδήγησε στην τελική εγκατάλειψη της πόλης.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Λαοδίκειας βρίσκονται υπό την επίβλεψη του λέκτορα του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Pamukkale, Καθ. Δρ. Celal Şimşek, συνεχίζονται υπό την προεδρία.
Ο Celal Şimşek μοιράστηκε την αποκάλυψη του κεφαλιού του αγάλματος μετά από 2100 χρόνια στον λογαριασμό του στα social media X με τη σημείωση «Η συνάντηση του Ήλιου και της Υγιείας μαζί μας στη Λαοδίκεια μετά από 2.100 χρόνια».
Η Υγεία ήταν η αρχαία ελληνική θεά της υγείας. Έδωσε το όνομά της στη φιλοσοφία της υγιεινής. Η Υγεία ήταν μια νεαρή θεά, κόρη και αρχισυνοδό του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής. Ήταν υπεύθυνη για την καθαριότητα και το πώς να ζήσει μια μακρά ζωή (προληπτική ιατρική).
Στην κλασική γλυπτική εμφανιζόταν συχνά να κρατά ή να ταΐζει ένα μεγάλο φίδι (το σύμβολο της ιατρικής του Ασκληπιείου) στην αγκαλιά της. Αγάλματα της Υγείας είχαν στηθεί σε όλα τα μεγάλα ιαματικά κέντρα που βρίσκονται στους ναούς του Ασκληπιού. Οι κύριοι ναοί της ήταν στην Επίδαυρο, την Κόρινθο, την Κω και την Πέργαμο.
Το Τμήμα Ανασκαφών και Έρευνας μοιράστηκε φωτογραφίες του κεφαλιού του αγάλματος που βρέθηκε.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Καθ. Δρ. Celal Şimşek
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου