Κοιτάζοντας τον ουρανό, ιδίως τον νυχτερινό ουρανό, ο άνθρωπος μαγεύεται από την θέα του και, αυτομάτως, θέτει εκατοντάδες ερωτήματα που για να λάβει τις απαντήσεις του θα ήθελε να βρεθεί εκεί, ανάμεσα στα απειράριθμα αστέρια ή ακόμα και σε πολλά από αυτά. Επειδή αυτό δεν είναι εύκολο, ο διαστημικός χώρος, όπως τον βλέπουμε από την επιφάνεια της Γης, αναγκάζει τον άνθρωπο, να αναρωτηθεί, να υποθέσει, να φανταστεί, να σκεφτεί, να κρίνει, να αμφισβητήσει και, τελικά, να εξελιχθεί μέσω της χρήσης της ελευθερίας του να τα κάνει όλα αυτά.
Η Γη, από αρχαιοτάτων χρόνων λέγεται ότι είναι ζωντανή. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Απ’ άκρη σ’ άκρη διατρέχεται από δυνάμεις, κυρίως, μαγνητικές, ηλεκτρικές ή/και άλλες, οι οποίες επηρεάζονται με κάποιον μαγικό τρόπο από τον Ήλιο, την Σελήνη καθώς και από άλλα ουράνια σώματα. Αυτές οι χθόνιες δυνάμεις καθώς αναβλύζουν από τα μέσα της γης προς την επιφάνεια του πλανήτη μας μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, σχεδόν σε κάθε του έκφανση, αλλά και, φυσικά, με τον ανθρώπινο νου. Ένας ραβδοσκόπος θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει, αλλά η ραβδοσκοπία δεν είναι αναγνωρισμένη επιστήμη.
Πολλοί ερευνητές στον κόσμο, έχουν παρατηρήσει πως πολλά από τα πιο πασίγνωστα μνημεία που οικοδομήθηκαν, ήδη από τα πολύ αρχαία χρόνια, από αρχαίους πολιτισμούς, βασίζονται σε προβολές αστερισμών πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια επιφάνειας της Γης, όπως π.χ. οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, το Stonehenge και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα μέρη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία διατρέχονται από χθόνιες δυνάμεις που επηρεάζονται από ουράνια σώματα – και στη μέση είναι ο άνθρωπος με τον οποίο, επίσης, αλληλοεπιδρούν.
Τι μπορεί να συνδέει τις χθόνιες δυνάμεις με τις δυνάμεις από τον ουρανό; “Όπως πάνω, έτσι και κάτω”. Ίσως να υπάρχουν κάποιες απαντήσεις σε αυτό το περίφημο ρητό του Θωθ, Αιγύπτιου θεού της μάθησης που μπορεί να ταυτίζεται με τον Ερμή Τρισμέγιστο και τον Έλληνα θεό Ερμή, ο οποίος βαστά το κηρύκειο, το ραβδί με τα δύο συστρεφόμενα φίδια/ερπετά που στον αρχαίο κόσμο πιθανότατα συμβόλιζαν τις χθόνιες δυνάμεις/ενέργειες της Γης και, μάλλον, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτοί οι τόποι συνδέονται με ενέργειες που προκαλούν στον άνθρωπο ισχυρά συναισθήματα και, ενδεχομένως, μερικές φορές, ψυχικά ή παραφυσικά και ανεξήγητα φαινόμενα, σπανιότερα δε, ψυχικές βλάβες – αλλά τίποτε από αυτά δεν εξετάζει και δεν παραδέχεται η επιστημονική κοινότητα, αντίθετα θεωρεί πως είναι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί.
Οι μυστικιστές θεωρούσαν ότι το “κάτω”, στο προαναφερθέν ρητό, αποτελεί μια υποβαθμισμένη αντανάκλαση αυτού που είναι “πάνω”, το οποίο “κάτω” πρέπει να αναβαθμιστεί στον ανώτερο βαθμό που είναι δυνατό, προκειμένου να επιτευχθεί η ανύψωση των δονήσεων που καλό θα ήταν για τον άνθρωπο να προσλάβει ή να συντονιστεί.
Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με τις χαμένες γνώσεις, να εξηγήσει για ποιο λόγο μνημεία, ακόμα και πόλεις ιδρύονταν “κάτω” σε αντιστοιχία με αστερισμούς “πάνω”. Υπάρχουν χάρτες με αυτού του είδους τις ομοιότητες, ανάμεσα σε νομούς και αστερισμούς, όπως για παράδειγμα η Αργώ με την Αττική. Η ακρίβειά τους μπορεί να μην είναι ακριβής, αλλά κατά προσέγγιση. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αν προσαρμόσουμε ένα χάρτη του ουρανού στην κλίμακα μιας περιοχής και τον γυρίσουμε, λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, τότε, σίγουρα κάπου θα βρεθεί μια αντιστοιχία. Ναι, ΟΚ, αυτή είναι η εύκολη λύση των σκεπτικιστών για να περιορίσουν την φαντασία μας, τον λόγο να κάνουμε υποθέσεις και, τελικά, την ελευθερία να σκεφτεί όπως αρέσει στον καθένα και, μάλιστα, σε μία ιδεατή προσέγγιση, όπως είναι αυτό το άρθρο.
Έστω, λοιπόν, ότι υπάρχει ακριβής προβολή και αποτύπωση των αστερισμών σε κάποια μέρη της γης και της Ελλάδας, ακριβώς “όπως πάνω, έτσι και κάτω”. Τι ήξεραν οι αρχαίοι άνθρωποι και το έκαναν αυτό; Για ποιό λόγο;
Ίσως, να είναι εμφανές ή προφανές ότι εκείνο που ήθελαν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα, σε γήινη κλίμακα, ήταν το μεγαλείο της ουράνιας τάξης. Ίσως, απώτερος στόχος να ήταν η σύνδεσή της με την κοσμική ενέργεια που αιώνια θα εκπέμπεται από εκεί “πάνω” εδώ “κάτω”. Οι απαντήσεις μόνο υποθετικές μπορεί να είναι. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες. Μόνο που σε αυτή τη φάση τις αφήνουμε στον αναγνώστη. Ο καθένας μπορεί να εξετάσει το θέμα όπως νομίζει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Μεγάλο μέρος από τα παραπάνω, βασίστηκαν ή/και αντλήθηκαν από το βιβλίο Mysteries του Colin Wilson, από το 1978, το οποίο κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Για την συνέχεια σας παραθέτουμε ένα video από το facebook και μικρό δείγμα από χάρτες περιοχών της Ελλάδας με ενσωματωμένες τις προβολές αστερισμών τους οποίους είδαμε στοhttp://geoment.e-e-e.gr/astronomikisximatismoi.htm
Πόλεις και Ιερά της Ελλάδας σε διάταξη των άστρω
Σπύρος Μακρής
diadrastika, searchingthemeaningoflife.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου