Amfipoli News: Σκαλιστά κεφάλια ταύρων που βρέθηκαν σε τάφο ρωμαϊκής εποχής στην Τουρκία

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σκαλιστά κεφάλια ταύρων που βρέθηκαν σε τάφο ρωμαϊκής εποχής στην Τουρκία



 Οι ανασκαφές στον αρχαίο χώρο Tharsa, κοντά στο χωριό Kuyulu στη νοτιοανατολική Τουρκία, έφεραν στο φως έναν τάφο με δύο σκαλισμένα κεφάλια ταύρου που φρουρούν την είσοδο. Τα κεφάλια των ταύρων είναι διακοσμημένα με γιρλάντες και ροζέτες ανάμεσα στα κέρατα.

Το κεφάλι του ταύρου, που ονομάζεται βουκράνιο από τα ελληνικά για «κρανίο βοδιού», ήταν ένα κοινό διακοσμητικό μοτίβο στην κλασική θρησκευτική και ταφική αρχιτεκτονική. Αναφέρθηκαν σε μια ακόμη πιο αρχαία πρακτική της έκθεσης των κεφαλών των θυσιασμένων βοδιών στους τοίχους του ναού. Στην Αυτοκρατορική Ρώμη, η θυσία ταύρου συνδέθηκε με τη λατρεία της Κυβέλης που εισήχθη από τη Μικρά Ασία. Το τελετουργικό της θυσίας αντιπροσώπευε τον εξαγνισμό και την αναγέννηση στην αιώνια ζωή και η λαξευμένη βουκράνια εκτελούσε την ίδια λειτουργία στην είσοδο του τάφου.

Η Θάρσα βρισκόταν σε έναν μεγάλο ρωμαϊκό δρόμο από τη Δολίχη προς τη Σαμοσάτα. Σημειώνεται στην Tabula Peutingeriana ( Segmentum XI, 2 ), τον Ύστερο Αυτοκρατορικό χάρτη του ρωμαϊκού κρατικού οδικού δικτύου που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα με βάση έναν χάρτη του 1ου αιώνα που φτιάχτηκε από το δεξί χέρι του Αυγούστου και γαμπρό του Μάρκου Βιψάνιο Αγρίππα. Ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα αποτελείται από δύο τύμβους οικισμών — τον Μεγάλο Τύμβο και τον Μικρό Τύμβο — και μια μεγάλη νεκρόπολη με τάφους λαξευμένους στον ζωντανό βράχο. Οι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν από τον 3ο αιώνα έως τη βυζαντινή εποχή.

Οι πρώτες ανασκαφές στους βραχώδεις τάφους πραγματοποιήθηκαν το 1999, αλλά δεν επαναλήφθηκαν μέχρι το 2021, όταν ένα έργο αναζωογόνησης καθάρισε 10 στρέμματα γης. Από τότε έχουν ανακαλυφθεί εξήντα τάφοι, ο καθένας ξεχωριστά λαξευμένος με διαφορετικά σχέδια και διακοσμητικά μοτίβα.

Η νέα ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και έχει αποκαλύψει άλλους δύο τάφους, ο ένας από τους οποίους ήταν ο τάφος του κεφαλιού των ταύρων. Όπως και οι άλλοι βραχώδεις τάφοι στη νεκρόπολη, ο τάφος με το κεφάλι των ταύρων ήταν λαξευμένος στο βράχο. Μια ντουζίνα σκαλοπάτια χαράχτηκαν κατεβαίνοντας στον ταφικό θάλαμο που έχει τρία ακροσόλια (τοξωτές κόγχες όπου τοποθετούνταν τα σώματα). Τα σκαλιστά κεφάλια ταύρου είναι φθαρμένα

Ένα νέο σύστημα αποχέτευσης κατασκευάζεται για να αποτρέψει την απορροή των ομβρίων υδάτων από τη διαρροή στους τάφους και την καταστροφή τους. Η ανασκαφή και η απομάκρυνση χώματος και πετρωμάτων από τους τάφους θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: thehistoryblog.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου