Του Γιώργου Λεκάκη
Ένα αρχαίο ελληνικό χρυσό περιδέραιο / κολιέ του 330 - 300 π.Χ. αποτελούμενο από 10 χρυσές αλυσίδες με λεπτές κλωστές, από τις οποίες κρέμονται 50 μενταγιόν, σε σχήμα σπόρου, τα οποία συνδέονται με το κύριο σώμα του περιδέραιου με χρυσά κουμπώματα... ξεπουλιέται σε δημοπρασία της Apollo Art Auctions στο Λονδίνο στις 13.7.2024 και μέχρι στιγμής το ορέγονται 2.587 επίδοξοι αρχαιοκάπηλοι… Το ανεκτίμητον… εκτιμάται… 35.000 λίρες Αγγλίας!
Τα εκπληκτικά χρυσά φινιρίσματα, σε σχήμα καρδιάς, είναι διακοσμημένα με κόκκινα ρουμπινί cabochons, στερεωμένα σε χρυσό πλαίσιο, που αποτελείται από pellets και ένα μοτίβο σχοινιού στην άκρη.[1]
Εξαιρετικά εντυπωσιακό repoussé έργο τέχνης!
Το μέγεθός του είναι 335 x 25 χλστ. Το βάρος του 50 γραμμ.
Η «προέλευσή» του λένε ξεδιάντροπα είναι από «ιδιωτική συλλογή» στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποκτήθηκε στην Γερμανία το 1962... Άρα γε… από πού; Πού ευρέθη; Ποια η ταυτότητα του πολύτιμου αντικειμένου και του αρχαίου κατόχου του;;;
Αυτό το αντικείμενο έχει διαγραφεί από την βάση δεδομένων Art Loss Register! - Συνοδεύεται από επιστολή επιβεβαίωσης περί τούτου. Συνοδεύεται δε και από μια αναφορά από την Striptwist Ltd, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, που διευθύνεται από ειδικούς στα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο dr. J. Ogden! Αυτό είναι ένα πιστοποιητικό γνησιότητος των μετάλλων του, αλλά όχι νομιμοποιητικό έγγραφο της προελεύσεως και κατοχής του. Και καλόν είναι να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αρχαιοκοσμηματολάτρες…
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Παρόμοιο υπάρχει και στο The Metropolitan Museum of Art, αρ. 06.1217.13. Πρόκειται για έργο τέχνης από χρυσό και ασήμι του 330 - 300 π.Χ. από μια ομάδα κοσμημάτων, που λέγεται ότι, προήλθε από έναν τάφο στην Μάδυτο Θράκης, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ελλήσποντου. Εικονίζει τον θεό Διόνυσο, και την Αριάδνη, στο κέντρο, μούσες που παίζουν μουσικά όργανα ανάμεσα σε κλήματα και στα πλάγια μια μικροσκοπική φιγούρα ενός μουσικού, που παίζει λύρα, ακριβώς επάνω από την μορφή μιας ημισελήνου, σε καθ’ ένα από τα βαρκόσχημα ενώτια / σκουλαρίκια. [Το σχήμα της βάρκας ταυτίζεται με το σχήμα του μηνίσκου / ημισελήνου, και τα δυο μαζί με την ερωτική αιώρα]. Τα μενταγιόν ομοιάζουν επίσης με σπόρους.
Οι διαστάσεις του είναι 3,2 Χ 32,3 εκατ. Το Rogers Fund, το αγόρασε για το Μουσείο, το 1906, μαζί με ολόκληρο θησαυρό από την Μάδυτο.
ΠΗΓΗ: Apollo Art Auctions, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου