Amfipoli News: Περισσότερα από 200.000 αρχαία μεγαλιθικά μνημεία 3.000 χρόνων έχει η Κορέα! Πολλές πέτρες ζυγίζουν πάνω από 70 τόνους η μία!

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Περισσότερα από 200.000 αρχαία μεγαλιθικά μνημεία 3.000 χρόνων έχει η Κορέα! Πολλές πέτρες ζυγίζουν πάνω από 70 τόνους η μία!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Τα ντολμέν (που στην κορεατική χερσόνησο τα λένε koindol ή chisongmyo) είναι απλές κατασκευές από μονολίθους, οι οποίες ανεγέρθηκαν – συμβατικώς - κατά την ύστερη νεολιθική περίοδο ή την κορεατική Εποχή του Χαλκού (1η χιλιετία π.Χ.).

Στην αρχαία Κορέα εμφανίζονται πιο συχνά κοντά σε χωριά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι θαμμένα μέσα σε αυτά υποδηλώνουν ότι κατασκευάσθηκαν ως τάφοι, για τα εκλεκτά μέλη της κοινότητας.

Πάνω από 200.000 τέτοιες μεγαλιθικές κατασκευές έχουν καταγραφεί, έως σήμερα, στην Κορέα με το 90% από αυτές να έχουν εντοπιστεί στην Νότια Κορέα, όπου έχουν το καθεστώς των προστατευόμενων μνημείων. Οι περισσότερες από τις πέτρες που χρησιμοποιούνται είναι ογκώδεις, με το μεγαλύτερο παράδειγμα που βρέθηκε να είναι 5,5 μ. πλάτος και 7,1 μ. ύψος. Πολλές ζυγίζουν πάνω από 70 τόνους!

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού εξαπλώθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την Μαντζουρία, ειδικά στις λεκάνες του ποταμού Σουνγκάρι και Λιάο. Σε συνδυασμό με τον αυτόχθονα νεολιθικό πληθυσμό, αυτός ο νέος πολιτισμός πιθανότατα δημιούργησε μια κοινωνική αριστοκρατία, που ήταν υπεύθυνη και τιμήθηκε από την ανέγερση τάφων ντολμέν. Η παρουσία στα κορεατικά νησιά Jeju και Ganghwa και σε περιοχές της Ιαπωνίας παρόμοιων ντολμέν υποδηλώνει ότι το πολιτιστικό κύμα δεν σταμάτησε στην κορεατική ηπειρωτική χώρα, αλλά διέσχισε και τα σχετικά θαλάσσια στενά στα ιαπωνικά νησιά.

ΠΗΓΗ: Archaeo Histories, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου