Του Γιώργου Λεκάκη
Μια μοναδική χρυσή δραχμή (του 308 - 277 π.Χ.) της αρχαίας ελληνικής πόλεως Κυρήνης, πρωτεύουσας της ΚΥΡΗΝΑΪΚΗΣ Λιβύης, ξεπουλήθηκε από την δημοπρασία της Nomos στην Ζυρίχη της Ελβετίας, για 50.000 ελβ. φράγκα. Προερχόταν από την «Συλλογή Battos»!..
Προφανώς αδημοσίευτο νόμισμα! Φαινομενικά μοναδικό!
Εικονίζει εκπληκτικά λεπτοφτιαγμένο κεφάλι του Άμμωνος[1] Διός στραμμένο πολύ ελαφρά προς τα αριστερά του με σγουρά μαλλιά και προσεγμένο γένι. Δεν φαίνονται τα κέρατα. Γράφει στα ελληνικά [KYP]AIN. Και το αινιγματικό φυτό σίλφιο / silphium με τέσσερα φύλλα (δύο σε κάθε πλευρά του), και πέντε άνθη (ένα στην κορυφή και ένα πάνω από κάθε ζευγάρι φύλλα).
Το νόμισμα έχει διάμετρο 7 χλστ., και βάρος 3,44 γραμμ.).
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Ο Άμμων Ζευς στην Αίγυπτο έγινε Amun. Αρχικώς, ήταν η προστάτιδα θεότητα της αρχαίας ελληνικής αποικίας Θήβας στην Αίγυπτο. Έγινε παναιγύπτιος θεός, τον 16ο αιώνα π.Χ. Η λατρεία του εξαπλώθηκε και στην Λιβύη και την Νουβία. Μετά την ίδρυση της Κυρήνης (631 π.Χ.), οι Έλληνες καθιέρωσαν την λατρεία του Άμμωνος, μέσω του ιερού του στην όαση Σίουα, στην άκρη της λιβυκής ερήμου. Συνήθως απεικονιζόταν με τα κέρατα ενός κριαριού. Ο Άμμων Ζευς έγινε ο θεϊκός προστάτης και της Κυρήνης και μέσω των Κυρηναίων Ελλήνων η λατρεία του εξήχθη στον ευρύτερο ελληνικό κόσμο στην Αφρική.
ΠΗΓΗ: Nomos, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου