Amfipoli News: Ο σταυρός, προϊστορικό σύμβολο προστασίας σε Κρήτη, Θήρα, Μυκήνες, βρέθηκε και στην Νάξο!

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ο σταυρός, προϊστορικό σύμβολο προστασίας σε Κρήτη, Θήρα, Μυκήνες, βρέθηκε και στην Νάξο!


Του Γιώργου Λεκάκη

Σε ένα αρχιτεκτονικό τετράγωνο, από το ιερό κορυφής στην Στελίδα της Νάξου Κυκλάδων - όπου ευρέθη κατοίκηση 250.000 χρόνων  ευρεθη χαραγμένος ένας απλός σταυρός, εγγεγραμμένο σημάδι των κτιστών του.

Είναι το πρώτο τέτοιο παράδειγμα από το κυκλαδίτικο νησί, και ένα από τα λίγα γνωστά, έξω από την Κρήτη και το Ακρωτήρι Θήρας.

Το πλαίσιο της ευρέσεώς του, αμέσως στα νότια του ιερού, οδηγεί τους συγγραφείς της μελέτης να προτείνουν ότι αρχικώς θα αποτελούσε μέρος του οπίσθιου τοίχου του κτηρίου, που «έβλεπε» στην Θήρα και την Κρήτη, σηματοδοτώντας μια σύνδεση (και πιθανώς προστασία), με αυτούς τους σημαντικούς πολιτικούς / πολιτιστικούς τόπους της Ελλάδος.

Ή εναλλακτικώς ήταν βωμός.

Το σχέδιο του σήματος του κτίστου, αυτό ενός απλού σταυρού, μαρτυρείται καλά στην Κνωσό και σε πολλές άλλες τοποθεσίες στην μινωική Κρήτη, καθώς και στο Ακρωτήρι της Θήρας και στις Μυκήνες της Αργολίδος.

Υποστηρίζεται από τους συγγραφείς ότι ο σταυρός, το σήμα αυτού του τέκτονος παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την κνωσιακή κρητική πολιτικοθρησκευτική επιρροή στην Στελίδα.

ΠΗΓΗ: Tr. Carter και D. Athanasoulis «A Mason’s Mark from the Stelida Peak Sanctuary, Naxos», Πανεπ. Σικάγο, American Journal of Archaeology, Vol. 128, αρ. 3. 

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου