Amfipoli News: Επιστήμονας εξέτασε θραύσμα σαρκοφάγου και ανακάλυψε το όνομα μιας εξέχουσας προσωπικότητας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Επιστήμονας εξέτασε θραύσμα σαρκοφάγου και ανακάλυψε το όνομα μιας εξέχουσας προσωπικότητας

Επιστήμονας εξέτασε θραύσμα σαρκοφάγου και ανακάλυψε το όνομα μιας εξέχουσας προσωπικότητας

  Η ανακάλυψη υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σαρκοφάγοι επαναχρησιμοποιούνταν με την πάροδο του χρόνου.

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη έριξε νέο φως σε μια αιγυπτιακή σαρκοφάγο με περίπλοκη ιστορία. Η σαρκοφάγος, που αποκαλύφθηκε το 2009 σε αιγυπτιακό ταφικό θάλαμο, είχε επιγραφές που έδειχναν ότι είχε χρησιμοποιηθεί δύο φορές. Ενώ ο δεύτερος κάτοχός της, ο Menkheperrê, ένας αρχιερέας της 21ης δυναστείας, ήταν γνωστός, η ταυτότητα του αρχικού ιδιοκτήτη παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα.

Νέα στοιχεία προέκυψαν από το έργο του Frédéric Payraudeau, αναπληρωτή καθηγητή Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Ο Payraudeau εξέτασε εκ νέου ένα θραύσμα της σαρκοφάγου και αποκρυπτογράφησε τα ιερογλυφικά που ήταν χαραγμένα πάνω της. Κρυμμένο στο cartouche, ένα ωοειδές στολίδι που συναντάται συχνά σε τάφους, ανακάλυψε το όνομα μιας πολύ εξέχουσας προσωπικότητας: Ραμσής Β'.

«Η επιγραφή αποτελεί σαφή απόδειξη ότι το τεχνούργημα ανήκε αρχικά στον τάφο του διάσημου φαραώ και χρησιμοποιήθηκε αργότερα ξανά αφού λεηλατήθηκε», εξήγησε ο Payraudeau

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Revue d'Égyptologie, όχι μόνο προσθέτουν στην πλούσια παράδοση του Ραμσή Β', αλλά ενισχύουν επίσης την κατανόηση των αρχαίων αιγυπτιακών ταφικών πρακτικών. Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σαρκοφάγοι επαναχρησιμοποιούνταν με την πάροδο του χρόνου, συχνά λόγω λεηλασιών ή άλλων διαταραχών.

Ο Ραμσής Β', γνωστός για τα εκτεταμένα οικοδομικά προγράμματα και τις στρατιωτικές εκστρατείες του, κυβέρνησε την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της 19ης δυναστείας, πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Η ταυτοποίηση της σαρκοφάγου του προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με τις ταφικές πρακτικές της περιόδου και τη μεταθανάτια τύχη των βασιλικών ταφικών αντικειμένων.

gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου