Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού — συμπεριλαμβανομένων χάλκινων νομισμάτων και περίτεχνης κεραμικής από τη Δυναστεία των Μινγκ — ανασύρθηκαν από δυο αρχαία ναυάγια που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Περισσότερα από 900 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πορσελάνης, αγγείων και νομισμάτων, ανακτήθηκαν από δύο εμπορικά πλοία και αποτελούν σημαντική απόδειξη για το Maritime Silk Road (θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού), λένε οι επιστήμονες. Η ετήσια επιχείρηση ανάκτησης έλαβε χώρα όταν τα δύο ναυάγια ανακαλύφθηκαν το 2022 περίπου 1.524 μέτρα κάτω από το νερό κοντά στη βορειοδυτική ηπειρωτική πλαγιά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούσαν επανδρωμένο υποβρύχιο με την ονομασία “Πολεμιστής Ανοικτής Θάλασσας” για να διενεργήσει την ανασκαφή.
Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε 890 τμήματα τεχνημάτων από το πρώτο ναυάγιο, μεταξύ των οποίων χάλκινα νομίσματα, πορσελάνη και κεραμικά αντικείμενα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Το δεύτερο ναυάγιο αποκάλυψε 38 ευρήματα, μεταξύ των οποίων ξυλεία, όστρακα της θάλασσας και κέρατα ελαφιών.
Η Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημοσίευσε εικόνες του ανακτημένου θησαυρού, καθώς και φωτογραφίες των βυθισμένων, ανακτημένων αντικειμένων από τον πυθμένα του ωκεανού με μια ρομποτική δαγκάνα.
Αν και τα ναυάγια και ο θησαυρός τους έχουν προφανή πολιτιστική αξία, ενισχύουν επίσης τους πολιτικούς στόχους της Κίνας για διεκδίκηση των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία του επί του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας στο πλαίσιο της πολιτικής του “εννέα-παύλα” (nine-dash-line), και έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτούς τους ισχυρισμούς με την ιστορική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.
Το 2016, ένα διεθνές δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλα στοιχεία των ισχυρισμών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν παράνομα, αλλά το Πεκίνο λέει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση.
Μεγάλο το διακύβευμα για έξι χώρες
Έξι χώρες εγείρουν αξιώσεις σε τμήματα της θάλασσας — Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Μαλαισία — και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Τρισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου περνούν μέσα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κάθε χρόνο, και υπάρχει μια τεράστια ποσότητα πετρελαίου κάτω από το βυθό.
Και επίσης, υπάρχει επίσης ένας θησαυρός σε ναυάγιο, τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς της.
“Η ανακάλυψη αποτελεί απόδειξη ότι οι Κινέζοι πρόγονοι αναπτύχθηκαν, αξιοποίησαν και ταξίδεψαν από και προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τα δυο ναυάγια να αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες στις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές κατά μήκος του αρχαίου Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού”, δήλωσε την Πέμπτη ο Γκουάν Τσιάνγκ, υποδιευθυντής του NCHA.
Η δυναστεία των Μινγκ της Κίνας, η οποία εκτεινόταν από το 1368-1644, ήταν “μια περίοδος πολιτιστικής αποκατάστασης και επέκτασης”, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Το μουσείο είπε ότι τα τεράστια τοπία και έργα τέχνης που απεικονίζουν λουλούδια και πουλιά “ήταν ιδιαίτερα ευνοημένα ως εικόνες που θα δόξαζαν τη νέα δυναστεία και θα μετέδιδαν την καλοσύνη, την αρετή και τη μεγαλειότητά της.”
Τα νέα για τον θησαυρό του ναυαγίου καταφθάνουν λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ένα εμβληματικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν 3.000 πόδια κάτω από το νερό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τις ακτές των Φιλιππίνων.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου