Amfipoli News: Ο Υδραίος ναυτικός, Ν. Κολμανιάτης, που έγινε εθνικός ήρωας στην Αργεντινή!

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ο Υδραίος ναυτικός, Ν. Κολμανιάτης, που έγινε εθνικός ήρωας στην Αργεντινή!

 


Ένας Έλληνας ναυτικός από την Ύδρα, ονόματι Νικόλαος Κολμανιάτης, ο οποίος θα έμενε γνωστός στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ως Nicholas Jorge, έγινε ήρωας πολέμου στην Αργεντινή τον 19ο αιώνα.

Η Ύδρα είναι γνωστό ότι «παρήγαγε» και «εξήγαγε» (και) ναυτικούς ήρωες.

Ο Νικόλαος Κολμανιάτης, εσκότωσε έναν άνδρα στην Ύδρα, κατά την διάρκεια μιας μονομαχίας, για λόγους τιμής - μια προσβολή στην τότε γυναίκα του – και… μπάρκαρε. Πριν από αυτό το περιστατικό, είχε υπηρετήσει στο οθωμανικό ναυτικό. Οι Υδραίοι, γνωστοί ως οι καλύτεροι ναυτικοί στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν, εκείνην την εποχή, υποχρεωμένοι να πληρώνουν ετήσιο φόρο ναυτικών ανδρών, για υπηρεσία στον οθωμανικό στόλο.

Ο Κολμανιάτης ήταν κατά κάποιον τρόπο χαρακτηριστικός Υδραίος της εποχής: Ικανός ναυτικός, εκπαιδευμένος στα όπλα, φυσικά μαχητικός και με την απαραίτητη «μύτη» για το εμπόριο…

Αν και τα υπερατλαντικά ταξείδια ήταν λιγότερο συνηθισμένα για τους Υδραίους, τα πλοία τους, ωστόσο, έκαναν αυτό το επικίνδυνο ταξείδι, ασχολούμενοι με το εμπόριο, φέρνοντας βραζιλιάνικο καφέ και ζάχαρη στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Κολμανιάτης τολμούσε λίγο πιο νότια, στην Αργεντινή.

Εκείνην την εποχή, οι ισπανικές κτήσεις στην Αμερική ήταν σε αναταραχή, με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να αγωνίζονται για ανεξαρτησία από την Ισπανία, η οποία είχε γίνει διεφθαρμένη και αδύναμη. Η Ισπανία βρισκόταν επίσης σε πόλεμο με την Γαλλία του Ναπολέοντος. Η αμερικανική και η γαλλική επανάσταση παρείχαν περαιτέρω έμπνευση για να ξεφύγουν οι λαοί από την αποικιοκρατία…

Ο νεαρός Υδραίος έμπορος με ναυτική εμπειρία, διαπίστωσε ότι η συμπάθειά του ήταν σαφώς προς τους Αργεντινούς επαναστάτες. Πολέμησε τους ισπανικούς στόλους, φτάνοντας στον βαθμό του συνταγματάρχη των Πεζοναυτών[1].

Η υπηρεσία του Υδραίου Έλληνα ναυτικού δεν τελείωσε εκεί. Συνέχισε να υπηρετεί την δεύτερη πατρίδα του, με υπηρεσίες ενάντια στην Αυτοκρατορία της Βραζιλίας και στους εμφύλιους πολέμους της Αργεντινής, μεταξύ ομοσπονδιακών και των «ενιαίων δυνάμεων». Υπήρχαν Έλληνες ναυτικοί σε όλες τις πλευρές αυτών των συγκρούσεων…

Ο Κολμανιάτης / Χόρχε έκανε οικογένεια στην Αργεντινή. Μερικά από τα παιδιά του τον ακολούθησαν στο Ναυτικό. Η οικογένεια απορροφήθηκε γρήγορα από το πολυεθνικό μωσαϊκό της Αργεντινής και η ιστορία του ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό, τόσο από Αργεντινούς όσο και από Έλληνες.

Αλλά οι οργανώσεις της ελληνικής κοινότητας στην Αργεντινή επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών στην χώρα, στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, σε αυτούς τους πρώτους Ελληνες στην Αμερική…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Οι τάξεις των Αργεντινών είναι διαφορετικές από ό,τι σε άλλους στρατούς και οι Υδραίοι λένε τον Χόρχε ως Ναύαρχο.

[2] Ο Cesar Augusto Villamayor Revythis, Αργεντινός μερικώς ελληνικής καταγωγής, που υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής, ανασυνθέτει την ιστορία του Κολμανιάτη και γενικότερα ερευνά την ιστορία της ελληνικής ναυτοσύνης στην Νότια Αμερική. Το έργο του «Greek Fire: Research and Dissemination Project in South American Waters», είναι ένα έργο αγάπης για την πλούσια ελληνική ναυτιλιακή ιστορία στην Νότια Αμερική. Προφανώς, υπάρχουν πολλές τέτοιες ελληνικές ναυτικές ιστορίες κρυμμένες, στην Νότια Αμερική, που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

ΠΗΓΗ: C. Aug. V. Revythis[2] «Greek Fire: Research and Dissemination Project in South American Waters». Al. Billinis «The Greek Sailor From Hydra Who Became War Hero in Argentina», greek reporter, 2.11.2023. Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου