Amfipoli News: Το θησαυροφυλάκιο του Ατρέα

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Το θησαυροφυλάκιο του Ατρέα

Ήταν η κατασκευή του Θησαυροφυλακίου του Ατρέα στις αρχαίες Μυκήνες μια στρατηγική κίνηση που τελικά θα έφερνε τέλος σε ένα βάναυσο στρατιωτικό κίνημα; Γιατί ο Περσέας πρέπει να ήξερε ότι οι αρχαίοι Αρκαδοί δεν θα δεχόταν ποτέ τέτοιους ηγέτες.

Μήπως ο Περσέας, πρίγκιπας του Άργους, έφερε τον Πέλοπα τη χερσόνησο της νότιας Ελλάδας (που τελικά θα ονομαζόταν Πελοπόννησος προς τιμήν του) για να χρηματοδοτήσει υποδομές και ναούς;
Ο Παυσανίας υποστήριξε ότι «οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Περσέας ήταν ιδρυτής της αρχαίας ακρόπολης των Μυκηνών», πράγμα που σημαίνει ότι η ακρόπολη ιδρύθηκε, ή μάλλον οχυρώθηκε, γύρω στο 1350 π.Χ.
Τα ευρήματα της αρχαίας Μυκηνών ταιριάζουν όλα με την περιγραφή του Ομήρου στην Ιλιάδα «ενός μεγάλου βασιλικού κέντρου. ”
Ωστόσο, η πόλη των Μυκηνών υπήρχε πολύ πριν από εκείνη την εποχή. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Μυκήνη, κόρη του πολύ αρχαίου βασιλιά Ινάχου του Άργους.
Η ημερομηνία του 1350 π.Χ. έτυχε να συμπέσει με την ημερομηνία κατασκευής του Θησαυροφυλακίου του Ατρέα.

Το θησαυροφυλάκιο του Ατρέα χρηματοδοτήθηκε και γέμισε με θησαυρούς από τον πλούσιο βασιλιά της Ανατολίας Τάνταλο, για να έχει πρόσβαση ο εγγονός του Ατρέας (πρώτο γιος του Πέλοπα) όταν μεγάλωσε και έγινε βασιλιάς των αρχαίων Μυκηνών.
Ο μεγάλος θόλος στεκόταν μόνο του, πιο μακριά από τους άλλους βασιλικούς τάφους που είχαν βρεθεί έξω από το κάστρο και βρισκόταν λίγο έξω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο της Πύλης των Λιονταριών, την κύρια είσοδο του ακρόπολη των Μυκηνών.
Ήταν τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε το μεγαλείο του να φαίνεται από όλους τους δρόμους που οδηγούσαν από την περιοχή της Αργολικής, μια συνεχής υπενθύμιση της δύναμης και της δύναμης του τότε νεαρού μυκηναϊκού βασιλείου σε όσους κοίταζαν ψηλά από τους παρακάτω δρόμους.
Η δυναστεία των Περσείδων κυβερνούσε τις αρχαίες Μυκήνες και μερικές από τις γύρω περιοχές για τουλάχιστον τρεις γενιές και κατέληξε με τον βασιλιά Ευρυσθέα, «τον τελευταίο της βασιλικής γραμμής των Περσείδων. ” Ήταν ο βασιλιάς που ανέθεσε στον Ηρακλή να εκτελέσει τους δώδεκα κόπους του.
Μετά τη δολοφονία του Βασιλιά Ευρυσθέου πολεμώντας τους Αθηναίους, ο Ατρέας, γιος του Πέλοπα, εγγονός του Ταντάλου, έγινε βασιλιάς των Μυκηνών, ξεκινώντας από την «μικρή και γεμάτη δράματα» δυναστεία των Ατρειδών.
Το δράμα περιελάμβανε την έναρξη του Τρωικού Πολέμου, ο οποίος οδήγησε τους βασιλιάδες της Μυκηναϊκής εποχής και τους στρατιώτες τους να αφήσουν πίσω τα βασίλειά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κατάλληλη άμυνα.
Ο βασικός λόγος που θα τελείωνε η Μυκηναϊκή κυριαρχία.
Απόσπασμα από το «Artemis Child: στην Ανατολική Ακτή της Πελοποννήσου»

Αρχαιολογία - Archaeology
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου