Amfipoli News: Το μυστηριώδες «κράνος» της κυρίας Έλτσε

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το μυστηριώδες «κράνος» της κυρίας Έλτσε


Η προτομή της Κυρίας της Έλτσε © Wikimedia Commons

Ένα από τα πιο αινιγματικά αρχαία γλυπτά που ανακαλύφθηκαν ποτέ είναι η Κυρία του Έλτσε, με το περίεργο κράνος που θα μπορούσε να το συνδέσει με έναν παλιό χαμένο προϊστορικό πολιτισμό ή επισκέπτες από άλλους κόσμους.

Για κάποιους, δεν είναι τίποτα άλλο από το γλυπτό μιας πανίσχυρης πανίσχυρης βασίλισσας ή μιας αρχαίας ιέρειας, για άλλους είναι απόδειξη της τεχνολογικής προόδου που χρησιμοποιείται σε έναν πολιτισμό που χάθηκε στο χρόνο.

Το μυστηριώδες τεχνούργημα - μια πολύχρωμη προτομή που αντιπροσωπεύει το κεφάλι μιας γυναίκας, σκαλισμένη επιδέξια από πορώδες ασβεστόλιθο ύψους 56 cm, πλάτους 45 cm και βάθους 37 cm - ανακαλύφθηκε το 1897 από έναν νεαρό αγροτικό εργάτη που καθάριζε μια περιοχή για φύτευση στο L' Ακίνητο Alcúdia στο Elche, στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γλυπτό χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και η ανακάλυψή του επιβεβαιώνει την ύπαρξη αρχαίου ιβηρικού πολιτισμού.

Οι συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η Κυρία του Έλτσε είναι εντυπωσιακές, σε σύγκριση με τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή. Αυτή η προτομή φαίνεται ότι ήταν εκτός πλαισίου, φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί σκόπιμα στο μέρος που έπρεπε να προστατευθεί ή να κρυφτεί, με τέτοιο τρόπο που είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό νόημα και ο σκοπός της, καθώς δεν σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε.

Το αινιγματικό κράνος

                  Το αινιγματικό κράνος της κυρίας Έλτσε

Ολόκληρο το κομμάτι ζυγίζει περίπου 65 κιλά και αντιπροσωπεύει μια γυναίκα όμορφα ντυμένη με τρία ρούχα: έναν χιτώνα, ένα φόρεμα και μια ανοιχτή κάπα με πέτο. Όταν ανακαλύφθηκε το μπούστο, παρατηρήθηκαν επίσης ραβδώσεις από έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο και το μπλε, που σημαίνει ότι πιθανότατα το έβαψαν και οι πρώην κατασκευαστές του.

Αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι τα δύο μεγάλα πηνία που πλαισιώνουν κάθε πλευρά του προσώπου της, παρόμοια με κότσο, πλεγμένα και διακοσμημένα με σχήματα λωτού και μαργαριταριών, με σκουλαρίκια που κρέμονται μέχρι τους ώμους και ένα σκαλισμένο κολιέ που κοσμεί το λαιμό της .

Η προέλευση της προτομής είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων

Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η κυρία του Έλτσε είναι Ιβηρική και προτείνουν ότι αυτή είναι μια εικόνα βασίλισσας, αφού μόνο μια γυναίκα από την υψηλή αριστοκρατία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια τόσο εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπή διακόσμηση, ενώ άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ιέρεια ή αρχαία θεά συνδέεται με τον πολιτισμό των Βάσκων.

Άλλοι μελετητές προτείνουν ότι ήταν σκαλισμένο στην εικόνα μιας θεάς της Καρχηδόνας με το όνομα Tanit, που είναι γνωστό ότι είχε δυνάμεις πάνω από το φεγγάρι, τον ήλιο και τα αστέρια.

Τώρα, για ορισμένους εξαιρετικούς στοχαστές, αυτό που φοράει η γυναίκα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κράνος με προηγμένη αρχαία τεχνολογία και πρότειναν ότι η Κυρία του Έλτσε θα ήταν απόγονος κάποιων αποίκων της Ατλαντίδας σε εκείνη την περιοχή της ιβηρικής χερσονήσου. Το τεχνολογικό του κράνος θα αντανακλούσε την εξαιρετικά προηγμένη φύση αυτού του πολιτισμού.

Επί του παρόντος, το αρχικό τεχνούργημα βρίσκεται στη Μαδρίτη και ένα αντίγραφό του δημιουργήθηκε και στεγάστηκε στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Έλτσε.

Άλλες σχετικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που προβληματίζουν τους αρχαιολόγους

Υπάρχουν μερικές ακόμη συγκλονιστικές ανακαλύψεις που μοιάζουν με την Κυρία του Έλτσε. Το 1987, η Κυρία του Γκουαρδαμάρ ανακαλύφθηκε στον φοινικικό αρχαιολογικό χώρο Cabezo Lucero στην ισπανική επαρχία του Αλικάντε, κοντά στο Έλτσε.

Η κυρία του Guardamar © GuardamarTurismo

Ο φοινικικός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεντρώθηκε κατά μήκος του Λιβάνου και της Συρίας και, στην ακμή του, μεταξύ 1.100 και 200 ​​π.Χ., ο πολιτισμός εξαπλώθηκε σε όλη την ακτή της Μεσογείου μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο.

Μια άλλη ανακάλυψη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, ήταν τα 12 μετάλλια με την ίδια μορφή και σφηνοειδή επιγραφές που βρέθηκαν το 1969 στο Richfield της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, θαμμένα σε βάθος άνω των δύο μέτρων, τα οποία είναι ένα πλήρες μυστήριο και, μέχρι σήμερα, όχι κάποιος μπόρεσε να εξηγήσει την προέλευσή του.

                    Ένα από τα 12 μενταγιόν του Ρίτσφιλντ

Είναι γνωστό ότι οι Φοίνικες ήταν έμπειροι θαλασσοπόροι και ατρόμητοι εξερευνητές, που ανέπτυξαν ένα εκτεταμένο δίκτυο θαλάσσιου εμπορίου που διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία, καθιστώντας την κυρίαρχη δύναμη για μεγάλο μέρος της αρχαιότητας.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την παρουσία των Φοινίκων στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, οι οποίες υποστηρίζονται από αρχεία, επιγραφές και ανακαλυφθέντα τεχνουργήματα, που θα έδειχναν ότι αυτός ο πολιτισμός ήταν πολύ πιο προηγμένος από ό,τι υποτίθεται και θα είχε διασχίσει τουλάχιστον τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πριν από 2.000 χρόνια πριν από τον Κολόμβο, και θα μπορούσε να έχει συνδέσεις ή ίσως ακόμη και να είναι απόγονοι του χαμένου πολιτισμού της Ατλαντίδας

Η  πόλη Elche ιδρύθηκε από κατοίκους της αρχαίας Ελίκης από την Αχαΐα. Η  Ελίκη και η Elche βρίσκονται στο ίδιο Γεωγραφικό πλάτος ακριβώς. Η Ελίκη  χαθηκε από σεισμό και τσουνάμι γεγονός που  λένε ίσως αποτελούσε  έμπνευση για τον Πλάτωνα και την ιστορία της Ατλαντίδας.

https://mru.ink

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου