Πώς από ένα εκατομμύριο Homo Sapiens φτάσαμε στους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη;
Προϊστορικοί χρόνοι
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι περίπου 55.000 πρώτοι άνθρωποι περπάτησαν στη Γη πριν από περίπου 1,2 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, δηλαδή πριν από περίπου 20.000 χρόνια, ο πληθυσμός είχε αυξηθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο μέλη των Homo sapiens.
Κατά τα επόμενα 15.000 χρόνια, καθώς οι ανθρώπινες κοινωνίες βελτιώνονταν, ο πληθυσμός αυξανόταν ταχύτερα. Μέχρι το 5000 π.Χ., ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις φτάνουν τα 20 εκατομμύρια.
Αλλά ακόμη και αυτός ο υψηλότερος αριθμός είναι μικρότερος από τον σημερινό πληθυσμό πόλεων όπως το Σάο Πάολο, η Σαγκάη και το Τόκιο.
Αρχαιότητα
Η κλασική αρχαιότητα ξεκίνησε τον όγδοο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται σε 50 έως 100 εκατομμύρια. Μέχρι το 1 μ.Χ., ο εκτιμώμενος πληθυσμός ήταν τουλάχιστον 170 εκατομμύρια.
Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πληθυσμού σύντομα ελέγχθηκε από τη Ρώμη. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της το 117 μ.Χ., περιλαμβάνοντας όλη τη γη από τη Δυτική Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή, με συνολικό πληθυσμό μεταξύ 50 και 90 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μεσαίωνας
Ο Μεσαίωνας διήρκεσε από το 500 μ.Χ. έως το 1500 μ.Χ. περίπου, από την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως την έναρξη της εποχής της Αναγέννησης στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην Ευρώπη, όταν οι εξελίξεις στη γεωργία, η άνοδος των πόλεων και η μείωση των εισβολών βοήθησαν τον πληθυσμό να διογκωθεί από 35 σε 80 εκατομμύρια μεταξύ του 1000 μ.Χ. και του 1347 μ.Χ. Στη συνέχεια επήλθε η καταστροφή.
Μεταξύ 1347 και 1351, ο «Μαύρος Θάνατος» (βουβωνική πανώλη) κατέστρεψε την ήπειρο, σκοτώνοντας περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους – τουλάχιστον το 30% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης. Χρειάστηκε να περάσει ο 16ος αιώνας για να φτάσει ο πληθυσμός της Δυτικής Ευρώπης και πάλι στα επίπεδα πριν από το 1347.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά τη μεσαιωνική περίοδο εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 190 εκατομμύρια το 500 μ.Χ., ενώ το 1500 μ.Χ. έφτασε τα 425 εκατομμύρια. Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στον παγκόσμιο πληθυσμό εκτός Ευρώπης προκλήθηκε από την εισβολή των Μογγόλων στην Κίνα. Ξεκινώντας στις αρχές του 13ου αιώνα υπό τις διαταγές του Τζένγκις Χαν, ο πόλεμος οδήγησε στο θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Εποχή της Αναγέννησης
Η περίοδος της Αναγέννησης στην Ευρώπη διήρκεσε από τον 15ο αιώνα έως τις αρχές του 17ου αιώνα και μπορεί να θεωρηθεί ως η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στη νεωτερικότητα στη Δύση.
Στην εποχή αυτή σημειώθηκε δημογραφική μεταβολή, καθώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποίκισαν μεγάλο μέρος της Αμερικής. Ιδρύθηκαν εμπορικοί δρόμοι και αποικίες και τα έθνη άρχισαν να ασχολούνται με την οικοδόμηση αυτοκρατοριών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε από περίπου 350 εκατομμύρια το 1400 σε περίπου 545 εκατομμύρια το 1600, μία σημαντική αύξηση, αλλά τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθούσε.
Η βιομηχανική επανάσταση
Η Βιομηχανική Επανάσταση άλλαξε σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης κοινωνίας. Προηγουμένως, τα ποσοστά γεννήσεων και θανάτων ήταν και τα δύο πολύ υψηλά, διατηρώντας τον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό συγκριτικά σταθερό. Αλλά όταν ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση γύρω στο 1760, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία, τη γεωργία, την ιατρική και την υγιεινή επέφεραν μια μαζική αύξηση του πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου