Amfipoli News: ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟ!!!

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟ!!!


Στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, στο χωριό Κούκλια της επαρχίας Πάφου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαίπαφου. 

Αυτή η αρχαία πόλη-βασίλειο είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λατρεία και τον θρύλο της θεάς της γονιμότητας και του έρωτα, Αφροδίτης, με την τοποθεσία να περικλείει τα ερείπια του Ιερού της.

Ο Ναός της Αφροδίτης, ένα σημαντικό κέντρο λατρείας στην περιοχή, ιδρύθηκε από τους Μυκηναίους στον 12ο αιώνα π.Χ. Η χρήση του διατηρήθηκε μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, όταν η εξάπλωση του χριστιανισμού οδήγησε στην κατάργηση όλων των παγανιστικών τελετουργιών στο νησί.

Η βαθιά ριζωμένη παράδοση λατρείας που συνδέεται με το Ιερό είναι εμφανής από τα ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ένας κωνικός  λίθος που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Αυτό το πέτρινο είδωλο αντιπροσώπευε τη θεά Αφροδίτη και τώρα στεγάζεται στο τοπικό μουσείο.

Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού αποτελείται από δύο τμήματα. Το παλαιότερο ιερό, κατασκευασμένο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, βρίσκεται στο νότιο τμήμα, ενώ το δεύτερο ιερό, κτισμένο αργότερα μεταξύ του τέλους του 1ου και της αρχής του 2ου αιώνα μ.Χ., βρίσκεται στο βόρειο τμήμα. Δυστυχώς σήμερα,σώζονται μόνο τα θεμέλια και οι διάσπαρτοι κίονες του επιβλητικού αυτού ναού.

Παρόλα αυτά, η μυθολογική θεά Αφροδίτη, που συμβολίζει την αγάπη και την ομορφιά, ήταν αναμφισβήτητα ευρέως αναγνωρισμένη στην αρχαιότητα, καθιστώντας το Ιερό ιδιαίτερης σημασίας.





Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου