Amfipoli News: ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η Κύπρος κατοικήθηκε πριν 14.400 χρόνια…

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η Κύπρος κατοικήθηκε πριν 14.400 χρόνια…


Του Γιώργου Λεκάκη

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην θέση Ρούδια Βρετσίων(*) στην Κύπρο, της Ύστερης Επιπαλαιολιθικής / Προνεολιθικής εποχής, αποκάλυψαν ότι αυτήν την τοποθεσία την επισκέπτονταν επανειλημμένως ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, κατά την έναρξη του Ολόκαινου, αρχής γενομένης πριν από 14.400 χρόνια!

Παρά την τοποθέτηση των βαθύτερων λιθικών συνόλων της τοποθεσίας, εντός της ύστερης επιπαλαιολιθικής παραδόσεως, το κύριο εμπόδιο της τοποθεσίας ήταν η έλλειψη απόλυτων χρονολογήσεων.

Προηγούμενες προσπάθειες χρονολόγησης με χρήση ραδιοάνθρακα δειγμάτων οστών, που ανακτήθηκαν από την περιοχή, ήταν ανεπιτυχείς καθώς τα δείγματα δεν περιείχαν αρκετό κολλαγόνο, για να επιτρέψουν αξιόπιστες χρονολογήσεις.

Η απόλυτη χρονολογία της τοποθεσίας στις πρώιμες κυπριακές εξελίξεις - Ύστερο Πλειστόκαινο ή Πρώιμο Ολόκαινο - αναμένει με ανυπομονησία ερευνητές των πρώτων ομάδων ανθρώπων στο νησί.

Αυτή η νέα επιστημονική μελέτη, λοιπόν, τοποθετεί την θέση Ρούθκια / Ρούδια(**) στο χρονικό της περιβάλλον, χρησιμοποιώντας οπτικά διεγερμένη χρονολόγηση φωταύγειας. Και οι απόλυτες ηλικίες (που κυμαίνονται από 7.200 ± 1.300 έως 12.800 ± 1.600 χρόνια) παρέχουν στοιχεία για την διάρκεια της κατοίκησης της θέσεως Ρούδια, από την Ύστερη Επιπαλαιολιθική (ή και παλαιότερη) έως την Ύστερη Ακεραμική Νεολιθική. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πάνε πολύ πίσω την εποχή του πρώτου αποικισμού / κατοικήσεως της Κύπρου και την έναρξη των θαλάσσιων πρακτικών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 ΠΗΓΗ: Evangelos Tsakalos, κ.ά. «Early Cypriot Prehistory - On the Traces of the Last Hunters and Gatherers on the Island - Preliminary Results of Luminescence Dating», Current Anthropology, Πανεπ. Σικάγο, volume 62, αρ. 4, Αύγ. 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.9.2021.

(*) Κατά την μυθολογία, ο ζάπλουτος ιερέας και βασιλεύς της Πάφου και όλης της Κύπρου, Κινύρας[1], μετά από επιθυμία της μικρότερης κόρης του, Βραισίας, έκτισε οικισμό στην όμορφη τοποθεσία, για να κατοικήσει εκεί που ήθελε. Και έδωσε στον οικισμό το όνομά της: Βραισία [σήμερα παραφρασμένα τα Βρέτσια, στον 34ο παράλληλο (34°53′27″N 32°39′25″E)]. Στο κέντρο του οικισμού ίδρυσε ναό της θεάς Αφροδίτης. Εδώ, στην θέση Άγιος Ιωάννης, το 2018 βρέθηκε άγνωστη έως τότε νεολιθική εγκατάσταση, της 9ης χιλιετίας π.Χ.

Στην περιοχή των Βρετσιών Πάφου ανασκαφές έφεραν στο φως (παραπάνω φωτογραφία) κατάλοιπα επιπαλαιολιθικής θέσεως / κατασκήνωσης, πολλά λίθινα αντικείμενα (πάνω από 3.000) και εργαλεία έντονα καμένα, όπως τμήματα αγγείων, πρώτες ύλες, κοσμήματα από πικρόλιθο, χάντρες, μυλόλιθοι και κρουστήρια.

(**) Η περιοχή ήταν φημισμένη – έως σήμερα - ως πεζοπορική, με υπέροχη φύση, γνωστή και για ένα πέτρινο γεφύρι, από την ενετική περίοδο κατοχής της Μεγαλονήσου. Αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Κύπρου. Η κατάβαση ξεκινά από τα Βρέτσια, σε δασική διαδρομή, με υπέροχη θέα στο βουνό, και σε 5 χλμ. πριν φτάσετε στον ποταμό Ξηρό (πηγάζει από το Τρίπυλον) και την γέφυρα Ρουδιάς. Το γεφύρι κατεστράφη με τον σεισμό του 1957, αλλά ξανα-αναστηλώθηκε. Περνάτε το πετρογέφυρο και ακολουθείτε το στενό ανηφορικό μονοπάτι. Αφού περάσετε έναν παλαιό νερόμυλο, παίρνετε την δεξιά διχάλα (επισημαίνεται με βέλος). Αυτό το στενό μονοπάτι είναι το Μονοπάτι της Φύσης και ανηφορίζει σταθερά προς τα πίσω, προς τα Βρέτσια. Από τώρα, έχει και άλλον λόγο να είναι υπερήφανη… Και πρέπει να ξανα-επανέλθει στο αρχαίο βασιλικό της όνομα: Βραισία...

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις".

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Πατέρας του Κινύρα ήταν ο Πάφος ή ο Ευρυμέδων ή ο Θείας. Μητέρα του αναφέρεται μια Νύμφη από την Πάφο.

Έγινε γενάρχης του γένους των Κινυραδών - ιερέων της Αφροδίτης.

Νυμφεύθηκε την Μεθάρμη (του Πυγμαλίωνα, επίσης βασιλιά της Κύπρου) και απέκτησαν 5 παιδιά: τον Άδωνι, τον Οξύπορο, την Ορσεδίκη, την Λαογόρη και την Βραισία (οι τρεις κόρες τους τιμωρήθηκαν από την θεά Αφροδίτη να ασκούν την πορνεία στην Αίγυπτο): «Ἕρσης δὲ καὶ Ἑρμοῦ Κέφαλος, οὗ ἐρασθεῖσα Ἠὼς ἥρπασε καὶ μιγεῖσα ἐν Συρίᾳ παῖδα ἐγέννησε Τιθωνόν, οὗ παῖς ἐγένετο Φαέθων, τούτου δὲ Ἀστύνοος, τοῦ δὲ Σάνδοκος, ὃς ἐκ Συρίας ἐλθὼν εἰς Κιλικίαν, πόλιν ἔκτισε Κελένδεριν, καὶ γήμας Φαρνάκην τὴν Μεγασσάρου τοῦ Ὑριέων βασιλέως ἐγέννησε Κινύραν. οὗτος ἐν Κύπρῳ, παραγενόμενος σὺν λαῷ, ἔκτισε Πάφον, γήμας δὲ ἐκεῖ Μεθάρμην, κόρην Πυγμαλίωνος Κυπρίων βασιλέως, Ὀξύπορον ἐγέννησε καὶ Ἄδωνιν, πρὸς δὲ τούτοις θυγατέρας Ὀρσεδίκην καὶ Λαογόρην καὶ Βραισίαν. αὗται δὲ διὰ μῆνιν Ἀφροδίτης ἀλλοτρίοις ἀνδράσι συνευναζόμεναι τὸν βίον ἐν Αἰγύπτῳ μετήλλαξαν». – βλ. Απολλόδ. Γ,14,3.

Υιοί του και ο Κουρεύς και ο Αμάρακος. Νυμφεύθηκε και την Κεγχρηίδα, πριγκήπισσα των Ασσυρίων.

Ήταν και σπουδαίος μουσικός, και εφευρέτης ενός είδους αυλού, τόσο που συναγωνίστηκε τον θεό Απόλλωνα στην λύρα! Έχασε και αυτοκτόνησε.  

Ο Μενέλαος, ο Οδυσσέας και ο Ταλθύβιος επήγαν και τον βρήκαν προκειμένου να τον πείσουν να συμμετάσχει στον Τρωικό εμφύλιο των Ελλήνων Πόλεμο. Ο Κινύρας υποσχέθηκε να στείλει 50 πλοία. Έστειλε ένα πραγματικό, 49 πήλινα ομοιώματα πλοίων! – βλ. Απολλόδ. «Βιβλιοθήκη». Πάντως εδώρισε στον Αγαμέμνονα έναν περίφημο θώρακα.

Οι τάφοι του Κινύρα και των απογόνων ήταν μέσα στον ναό της Αφροδίτης στην Πάφο.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου