Amfipoli News: Το Ιερόν του Καστά της Μακεδονίας και ο Λαβύρινθος στο Καστέλι της Κρήτης

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Το Ιερόν του Καστά της Μακεδονίας και ο Λαβύρινθος στο Καστέλι της Κρήτης



Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για το μοναδικό εύρημα από τη μινωική εποχή στο Καστέλι, εκεί όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί το ραντάρ του νέου αεροδρομίου. 

Ανακαλύφθηκε ένα μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο, σε κυκλικό σχήμα, αποτελούμενο από οκτώ επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους σε δαιδαλώδη διάρθρωση, με τους χώρους να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω στενών ανοιγμάτων.

Από την ανακάλυψη του μνημείου στον Καστά εδώ και 10 χρόνια, μας απασχόλησε ιδιαίτερα το αντικείμενο του συμβολισμού της γεωμετρίας σε ιερά μνημεία της αρχαιότητας. 

Ο συμβολισμός του τετραγώνου, του κύκλου και της ιερής σύνδεσής τους που δημιουργούν το οκτάγωνο, αποκαλύπτουν βαθιές αλήθειες σχετικά με τα όρια του ορατού και του αοράτου, του ανθρώπινου και του θείου, και την αναζήτηση του φθαρτού για το αιώνιο.

Είναι αναπόφευκτο ο συμβολισμός του Σεπτού μνημείου του Καστά να συνδέεται ισχυρά και απροκάλυπτα με τον συμβολισμό του λαβυρίνθου στην Κρήτη. 



Η χαρά ήταν μεγάλη για την σύμπτωση να εντοπίζονται οκτώ επάλληλοι δακτύλιοι στον Λαβύρινθο της Κρήτης, αφού η επαλληλία γεωμετρικών σχημάτων που σχετίζεται με την Οκτάδα μας απασχόλησε από πολύ νωρίς με αφορμή την μελέτη του Μνημείου στον Καστά. 

Η συμμετρία και η γεωμετρία στα Μνημεία δεν είναι απλώς αισθητικά στοιχεία αλλά ενσωματώνονται στη βαθύτερη φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής σημειολογίας. 

Η χρήση κυκλικών, τετραγωνικών ή άλλων γεωμετρικών σχημάτων αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη προσπάθεια να επιβάλει τάξη και νόημα σε έναν κόσμο που συχνά φαίνεται χαοτικός και απρόβλεπτος. Εδώ, η σημειολογία του αριθμού οκτώ και ιδιαίτερα του σχήματος του σταυρού που εντοπίστηκε στο Καστέλι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ο αριθμός οκτώ, με την ατελείωτη ροή του και την ισορροπία του, συμβολίζει την αναγέννηση και την αθανασία. Συμβολίζει την μετάβαση από το αισθητό στο υπεραιθητό, από το φθαρτό στο άφθαρτο. όπως έχουμε πεί πολλές φορές ο Καστάς αποτελεί το επιστέγασμα όλων αυτών των συμβολισμών.

Η ακρίβεια στην Γεωμετρία, ο συμβολισμός των καλλιτεχνικών στοιχείων που υποδεικνύουν μια συνεχή ροή και επικοινωνία μεταξύ των Δυο Κόσμων, η σύνδεση του μνημείου με Ουράνια φαινόμενα αποτελούν αδιαψευστους μάρτυρας για τον ρόλο και την πνευματικά σημασία του Μνημείου. 

Ο σταυρός, από την άλλη, συμβολίζει την ένωση των αντίθετων δυνάμεων και την ισορροπία του πνευματικού και του υλικού κόσμου. Η γεωμετρία πάντα αποτελούσε το εργαλείο με το οποίο κατανοούμε τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν, παρέχοντας μια αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας. 

Κάθε βήμα στον λαβύρινθο είναι μια συμβολική πράξη, μια απόδειξη της επιθυμίας μας να ανακαλύψουμε το άγνωστο και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. 

Η πολύπλοκη διάταξη των λαβυρινθών, με τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τα πολυάριθμα δωμάτια, αντικατοπτρίζει τη φύση της ανθρώπινης ζωής. Όπως και στη ζωή, οι διαδρομές μέσα σε έναν λαβύρινθο μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αβεβαιότητα, συμβολίζοντας τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Κάθε στροφή και αδιέξοδο υποδηλώνουν ότι η πορεία προς την αλήθεια δεν είναι ποτέ ευθεία και απλή. Ο λαβύρινθος γίνεται έτσι μια μεταφορά για την πνευματική πορεία του ανθρώπου, όπου η αλήθεια και η φώτιση απαιτούν υπομονή, αντοχή και αδιάκοπη αναζήτηση.

Είναι κρίμα που αντιμετωπίζουμε τα Μνημεία ως σημεία αναφοράς της εθνικής μας αυτογνωσίας και τοπόσημα ικανοποίησης του εγωισμού μας. 

Τα Μνημεία πρωτίστως φανερώνουν το διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο Σύμπαν και να επικοινωνήσει με το Θείο.

Αν τα αφουγκραστούμε ίσως μάθουμε κάτι παραπάνω που γνώριζαν από εμάς οι Αρχαίοι.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου