Amfipoli News: ΚΕΚΡΟΨ!!!

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΚΕΚΡΟΨ!!!



Ο Κέκρoψ (Μερικές φορές: Κέκρωψ) ήταν ο πρώτος μυθικός βασιλιάς στην Αρχαία Αθήνα η οποία πήρε προς τιμήν του το όνομα Κεκρoπία - το προηγούμενο όνομά της ήταν Ακταία. Θεωρείται ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς στην πόλη, αν και υπήρχε προκάτοχος του στην Αττική ο βασιλιάς Ακταίος. Θωρείται ο αρχαίος ήρωας που δίδαξε στους κατοίκους της Αττικής τον γάμο, τη γραφή, το διάβασμα, τις τέχνες και τις τελετές ταφής. 

Ο Στράβων γράφει ότι το όνομα του δεν είναι Ελληνικό, ο θρύλος ωστόσο λέει ότι γεννήθηκε από την Αττική γη, γιαυτό παριστάνεται από τη μέση και κάτω ως φίδι και αποκαλείται διφυής. 

Ο Διόδωρος Σικελιώτης σχετίζει τη διπλή του φύση με την εξήγηση ότι ήταν, από τους γονείς του, μισός Έλληνας και μισός βάρβαρος. Άλλοι συγγραφείς σχετίζουν τη διπλή του φύση με τον γάμο επειδή θεωρείται ο ιδρυτής του θεσμού. 

Ο Κέκρoψ παντρεύτηκε την κόρη του Ακταίου, την Άγλαυρο, και διαδέχθηκε στον θρόνο τον πεθερό του. Γιος τους πιθανότατα ήταν ο Ερυσίχθονας ο Αθηναίος. Ο Ερυσίχθονας πέθανε ωστόσο πρόωρα και άτεκνος, οπότε τον Κέκροπα διαδέχθηκε στον θρόνο ο Κραναός που ήταν εκείνη την εποχή ο πλουσιότερος κάτοικος των Αθηνών. 

Οι κόρες του Κέκροπος ήταν η Έρση, η Πάνδροσος και η Ἄγλαυρος. Ο μελλοντικός βασιλιάς Εριχθόνιος δόθηκε ως βρέφος στις κόρες του Κέκροπος να το μεγαλώσουν. Όταν όμως άνοιξαν το καλάθι είδαν το βρέφος ανάμεσα σε φίδια και από τον τρόμο τους έπεσαν από την Ακρόπολη και αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με τον θρύλο, ο οποίος θέλει επίσης η μία από τις κόρες του να μεταμορφώνεται σε πέτρα.

Ο Κέκροψ λατρευόταν στο Ερέχθειο.



Αρχαιολογία - Archaeology


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου