Του Γιώργου Λεκάκη
Ένα θραύσμα τερακότας, που απεικονίζει ένα κεφάλι λιονταριού, που κοσμεί έναν δίσκο που έσταζε σταγόνες (στάγδην), ευρέθη στο αρχαιολογικό πάρκο της Capo Colonna του Κρότωνα Καλαβρίας Μεγάλης Ελλάδος / Κάτω Ιταλίας.
Το εύρημα ήλθε στο φως πριν από λίγους μήνες, κατά την διάρκεια διερευνητικών δοκιμών / τομών, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιοχή, δίπλα στο ναό της Ήρας Λακινίας(*), λίγα μέτρα από την μοναδική σωζόμενη στήλη (κολώνα, που ονομάτισε σήμερα τον χώρο) του αρχαίου ελληνικού ιερού. Αλλά η είδηση κυκλοφόρησε μόλις τώρα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την διεύθυνση των Αρχαιολογικών Πάρκων Κρότωνος και Συβάρεως.
«Η κεραμική – εξηγεί η ανάρτηση – ήταν μέρος της διακόσμησης ενός ακόμα άγνωστου κτηρίου. Βρέθηκε σε σχέση με ενδιαφέροντα ίχνη αρχαίων κατασκευών. Θεωρήσαμε ότι η κατάσταση άξιζε μια εις βάθος ανάλυση, έτσι υπογράψαμε μια σημαντική ερευνητική συμφωνία με ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και, από σήμερα το πρωί, μια ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές και φοιτητές από την Νότια Σχολή Προηγμένων Σπουδών διεξάγει ερευνητική ανασκαφή στο Ιερόν της Λακινίας Ήρας(*)».
«Έχετε δίκιο – υπογραμμίζει η ανάρτηση – : Επί τέλους ξαναρχίζουμε τις ανασκαφές και, αυτήν την φορά, όπως συνηθίζουν τα Αρχαιολογικά Πάρκα του Κρότωνα και της Συβάρεως, τα δεδομένα που θα συλλέξουμε θα σας κοινοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο και ο χώρος θα είναι επισκέψιμος περιοδικά», καταλήγει η ανάρτηση.
(*) λακίνιον (το) > λατ. lacinium = υποκορ. του λακίς > λακινία (ἡ) λατ. lacinia = κοπάδι ζώων, κυρίως αλόγων – βλ. Θεόκρ., Αριστοτ., Πλούτ. Άρα η Λακινία Ήρα ήταν η προστατις των κοπαδιών και των αλόγων.
ΠΗΓΗ: «Ripresi gli scavi a Capo Colonna: trovata testa di leone ornamentale in terracotta», la Provincial Crotonese, 8.7.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου