Amfipoli News: Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο



Η έννοια της θεραπείας στην Ευρώπη εντοπίζεται στο Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο. Ένας ιερός χώρος που χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικές ιατρικές πρακτικές ήδη από τη 2η χιλιετία π.Χ., ο χώρος συνδέθηκε επίσης με τη λατρεία του Απόλλωνα τον 8ο αιώνα π.Χ. Συνέβαλε ανεκτίμητη στην ιατρική εξέλιξη και πρόοδο. 

Με την πάροδο του χρόνου, οι ναοί, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι αίθουσες δεξιώσεων και το θέατρο μετατοπίστηκαν στη φιλοσοφία από την προσευχή στην επιστήμη στην εξέλιξη της ιατρικής θεραπείας.

Η Επίδαυρος θεωρείται από πολλούς η γενέτειρα της σύγχρονης ιατρικής. Ξεκίνησε ως ιερό αφιερωμένο στον θεό της ιατρικής Ασκληπιό. Οι άνθρωποι, που υπέφεραν από ασθένειες, ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις για να ευλογηθούν από τη θεότητα. 

Με τα χρόνια, οι άγιοι άνδρες στο χώρο άρχισαν να χρησιμοποιούν βότανα, τελετουργίες καθαρισμού και άλλες τεχνικές που μετέτρεψαν τη θεραπεία από θεϊκή σε επιστημονική. Η γνώση που αναπτύχθηκε εδώ έγινε η βάση για μελλοντικές ιατρικές καινοτομίες.

Για τους ταξιδιώτες που είναι περίεργοι για τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μια επίσκεψη εδώ —με τα νοσοκομεία και τους ναούς του— παρέχει πληροφορίες για μια πρώιμη προσέγγιση της ιατρικής και μια συναρπαστική θέα στις θεραπευτικές λατρείες της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Επίσης, τα κύρια κτίρια αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της εποχής και το θέατρο, ειδικότερα, θεωρείται αριστούργημα.

Η Επίδαυρος είναι ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος, που φιλοξενεί τα ερείπια ενός από τα πληρέστερα ελληνικά ιερά του αρχαίου κόσμου. Περπατήστε στα θεμέλια ενός νοσοκομείου, όπου οι λάτρεις του Ασκληπιού πίστευαν ότι οι θεϊκές του δυνάμεις θα τους θεράπευαν. 

Επισκεφθείτε το καλοδιατηρημένο θέατρο, με τη θαυματουργή δομή που μοιάζει με κέλυφος και την εκπληκτική ακουστική και την αρμονική αρχιτεκτονική, που παρείχαν μια απόδραση στους επισκέπτες από τα καθημερινά τους προβλήματα. Οι αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες που πραγματοποιήθηκαν εδώ αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του θεού της ιατρικής. 

Τους θερμότερους μήνες, μη χάσετε το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το οποίο φιλοξενεί παραστάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

Η Αρχή της Ιατρικής

Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, που βρίσκεται σε μια ήσυχη κοιλάδα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, είναι ένας φόρος τιμής στην προέλευση των ελληνορωμαϊκών θεραπευτικών λατρειών. 

Η τεράστια τοποθεσία, με τους ναούς και τα κτίρια νοσοκομείων που είναι αφιερωμένα στους θεούς, παρέχει στοιχεία για τη μετάβαση από την πίστη στη θεία θεραπεία στην επιστήμη της ιατρικής. Η τοποθεσία εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1988 λόγω του ότι είναι το αρχαιότερο οργανωμένο σανατόριο και ως ένα από τα πληρέστερα αρχαιοελληνικά ιερά—διάσημο για την αρχιτεκτονική του λαμπρότητα και επιρροή.

Αρχικά ήταν τόπος τελετουργικών θεραπευτικών πρακτικών τη 2η χιλιετία π.Χ., και αυτοί οι θεραπευτικοί σύνδεσμοι εμπλουτίστηκαν μέσω των λατρειών του Απόλλωνα Μαλεάτα τον 8ο αιώνα π.Χ. και του Ασκληπιού τον 6ο αιώνα π.Χ. 

Το ιερό των δύο θεών αναπτύχθηκε στο μοναδικό σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Αυτές οι πρακτικές στη συνέχεια διαδόθηκαν στον υπόλοιπο ελληνορωμαϊκό κόσμο και το ιερό θεωρείται το λίκνο της ιατρικής.

Ένα εκτεταμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα αναλήφθηκε κατά τον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. και περιλάμβανε το εντυπωσιακό θέατρο της Επιδαύρου. Φημισμένο για τις τέλειες αρχιτεκτονικές του αναλογίες και την υποδειγματική ακουστική του, η κατασκευή ανεγέρθηκε στο νότιο τμήμα του ιερού για να φιλοξενήσει παραστάσεις.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε κατά την πρώτη συστηματική ανασκαφή του ιερού το 1881. Το θαυμάσιο επίπεδο διατήρησής του οδήγησε στην απόφαση να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις σύμφωνες με τον χαρακτήρα και την πολιτιστική του σημασία. Από το 1975, το θέατρο έχει ανεβάσει πολλά έργα από αρχαίους και σύγχρονους (όπως ο Σαίξπηρ και ο Μπέκετ) κλασικούς συγγραφείς. 

Το 2017 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία —Λύκειο Επιδαύρου— για τη διδασκαλία αρχαίου δράματος σε νέους ηθοποιούς και μαθητές θεατρικών έργων από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου