Amfipoli News: Το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο είναι 3.600 χρόνων, και βρέθηκε σε μούμιες στην Κίνα

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο είναι 3.600 χρόνων, και βρέθηκε σε μούμιες στην Κίνα

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Το κεφίρ, γνωστό για τις προβιοτικές του ιδιότητες, παίζει ρόλο στην υγεία του εντέρου, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ρύθμιση του μεταβολισμού.

Πρόσφατη ανάλυση DNA αποκάλυψε μια εκπληκτική ανακάλυψη: Το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο, που χρονολογείται πριν από 3.600 χρόνια, βρέθηκε θαμμένο δίπλα σε μούμιες στην βορειοδυτική Κίνα. - ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γνωρίζουμε ότι η τυροκομία είναι γνωστή στην αρχαία Ελλάδα εδώ και 7.500 χρόνια . Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει μια σπάνια ματιά στις διατροφικές πρακτικές των αρχαίων ανθρώπων της Λεκάνης Tarim, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι άνθρωποι συντηρούσαν και κατανάλωναν τρόφιμα, ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι συντηρημένες συστάδες τυριού ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφών μουμιών, της Εποχής του Χαλκού, στην νεκρόπολη Xiaohe, στην Λεκάνη Tarim, στην 
Xinjiang της Κίνας. Ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) διεξήγαγαν λεπτομερή ανάλυση, και δειγματοληψία DNA, για να αναγνωρίσουν αυτές τις συστάδες ως αρχαίο τυρί. Ο επί κεφαλής ερευνητής Q. Fu, από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας των Σπονδυλωτών του CAS, τόνισε την σπανιότητα αυτού του ευρήματος, ο κ. Fu είπε: «Αυτό είναι το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυριού που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο».

Οι συστάδες τυριών βρέθηκαν θαμμένες δίπλα σε μούμιες, υποδηλώνοντας ότι ίσως είχαν τελετουργική ή επαγγελματική ή συμβολική σημασία. Ή στις πεποιθήσεις του αρχαίου πληθυσμού για την μετά θάνατον ζωή, η οποία πρέπει να γίνει (και με τις διατροφικές) συνήθειες / προτιμήσεις του θανόντος.

Τόνισε την εξαιρετική διατήρηση του γαλακτοκομικού προϊόντος, παρά την ηλικία του, ως μια σπάνια ευκαιρία να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων ανθρώπων.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι αυτό το αρχαίο τυρί είναι μια μορφή κεφίρ, ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και που εξακολουθεί να καταναλώνεται σήμερα για τις προβιοτικές του ιδιότητες. Η μελέτη εντόπισε DNA αγελάδας και κατσίκας στο δείγμα, μαζί με τον Lactobacillus kefiranofaciens, έναν μικροοργανισμό που παίζει βασικό ρόλο στην σύγχρονη ζύμωση του κεφίρ. Η ομάδα εντόπισε επίσης την παρουσία της Pichia kudriavzevii, μιας μαγιάς, που βρίσκεται συνήθως στους σημερινούς κόκκους κεφίρ. Άρα η τέχνη του κεφίρ διατηρείται στην περιοχή Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας από την Εποχή του Χαλκού. Η φυλογενετική έρευνα της μελέτης έδειξε ότι τα βακτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την ζύμωση αυτού του αρχαίου τυριού κεφίρ, σχετίζονται στενότερα με το θιβετιανό στέλεχος κεφίρ, σε αντίθεση με το ρωσικό στέλεχος που χρησιμοποιείται σήμερα. Είναι και μια ματιά για το πώς ένας μικροοργανισμός έχει εξελιχθεί κατά την διάρκεια χιλιετιών. Η εξελικτική τροχιά αυτών των μικροβίων προσφέρει μια πλούσια προοπτική έρευνας για το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν με το περιβάλλον τους.

Αυτή η αρχαία κουλτούρα κεφίρ προηγείται των προηγούμενων θεωριών, που εντόπιζαν την προέλευση του κεφίρ στον Βόρειο Καύκασο.

ΠΗΓΗ: Y. Liu, κ.ά. «Bronze Age cheese reveals human-Lactobacillus interactions over evolutionary history», https://doi.org/10.1016/j.cell.2024.08.008science direct,25.9.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου