Κρυμμένος κάτω από το εμβληματικό Ταφικό Θησαυροφυλάκιο της Πέτρας, ένας τάφος με 12 σκελετούς και σπάνια κτερίσματα αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαίας πόλης και έρχεται να υπενθυμίσει πως η ιστορία πολλές φορές μιμείται την τέχνη.
Στην καρδιά της αρχαίας πόλης της Πέτρας στην Ιορδανία, λαξευμένη σε ροζ αμμόλιθους, δεσπόζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία, το Ταφικό Θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς “Khaznah”. Και, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα αρχαιολόγοι, κάτω από το επιβλητικό αυτό μνημείο βρίσκεται ένας αρχαίος τάφος με τουλάχιστον 12 ανθρώπινους σκελετούς και ευρήματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια.
Η αρχαιολογική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ. Πιρς Πολ Κρίσμαν (Dr. Pearce Paul Creasman), διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας, προχώρησε στην αποκάλυψη του τάφου αυτού στο πλαίσιο μιας μελέτης για το Ταφικό Θησαυροφυλάκιο, η οποία ξεκίνησε μετά από χρόνια υποθέσεων ότι οι δύο τάφοι που είχαν ανακαλυφθεί κάτω από την αριστερή πλευρά του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μοναδικοί. Η θεωρία αυτή, ωστόσο, δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.
Ο Creasman και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους — μια τεχνική απομακρυσμένης ανίχνευσης που βασίζεται σε ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων — νωρίτερα φέτος για να δουν αν τα φυσικά χαρακτηριστικά της αριστερής πλευράς, όπου βρέθηκαν οι πρώτοι τάφοι, ταυτίζονταν με αυτά της δεξιάς πλευράς. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν έντονες ομοιότητες ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίνοντας την απαραίτητη επιβεβαίωση ώστε η ομάδα να λάβει την άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας για ανασκαφές κάτω από το μνημείο.
Σε αυτό το σημείο, ο Κρίσμαν επικοινώνησε με τον Τζος Γκέιτς, παρουσιαστή της εκπομπής “Expedition Unknown” του Discovery Channel. ενημερώνοντάς τον για τα σημαντικά ευρήματά του.
Η ομάδα προχώρησε στην ανασκαφή του νέου τάφου τον Αύγουστο, όμως η πραγματική έκπληξη ήρθε όταν ανακάλυψαν τι κρυβόταν μέσα στον τάφο. Ενώ πολλοί τάφοι που έχουν βρεθεί στην Πέτρα είναι άδειοι ή λεηλατημένοι, ο συγκεκριμένος θάλαμος ήταν γεμάτος με πλήρη σκελετικά κατάλοιπα και κτερίσματα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά. Η άθικτη αυτή ταφή παρέχει σπάνιες πληροφορίες για τη ζωή των Ναβαταίων, των αρχαίων Αράβων νομάδων των οποίων το βασίλειο άνθησε από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ., σύμφωνα με τον Κρίσμαν.
Ο Dr. Fares Braizat (από αριστερά), ο Fadi Balawi, ο Josh Gates και ο Dr. Pearce Paul Creasman εξετάζουν τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο στην Πέτρα. [Credit: Discovery’s Expedition Unknown] |
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη – στους δύο αιώνες που η Πέτρα ερευνάται από αρχαιολόγους, δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο Gates. «Ακόμα και μπροστά από ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο… υπάρχουν ακόμη τεράστιες ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν».
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινων καταλοίπων που έχει βρεθεί σε ένα σημείο στην Πέτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, και παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα της νέας σεζόν της εκπομπής “Expedition Unknown”. (Το Discovery Channel ανήκει στην Warner Bros. Discovery, μητρική εταιρεία του CNN.)
Η Πέτρα έχει ψηφιστεί ως ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου τη δεκαετία του 2000 για τη μοναδική αρχιτεκτονική της και τα πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να περιβάλλουν την πόλη. Ενώ οι ειδικοί συζητούν για τον σκοπό του θησαυροφυλακίου εδώ και αιώνες, η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι το μνημείο χρησιμεύει ως μαυσωλείο, αν και δεν έχουν βρεθεί σκελετικά λείψανα μέσα στο ίδιο το κτίριο, δήλωσε ο Γκέιτς.
Τι βρέθηκε μέσα στους τάφους
Το Ταφικό Θησαυροφυλάκιο δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989, “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία“.
Μεταξύ των ευρημάτων ήταν αρκετά αγγεία, ενώ ένας σκελετός βρέθηκε να κρατά ένα κεραμικό δισκοπότηρο που έμοιαζε με το σχήμα του Αγίου Δισκοπότηρου. «Ήταν πραγματικά αυτή η φοβερή στιγμή που η ιστορία μιμείται την τέχνη», δήλωσε ο Γκέιτς.
Τα αντικείμενα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα, δήλωσε ο Κρίσμαν. Ωστόσο, τα ανθρώπινα λείψανα, αν και άθικτα, είναι σε πιο ευαίσθητη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν. Η κατάστασή τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υγρασίας και των εποχιακών πλημμυρών στην Πέτρα, καθώς και του πορώδους ψαμμίτη που περιβάλλει τον τάφο και έχει εγκλωβίσει την υγρασία, εξήγησε. Ορισμένοι από τους σκελετούς βρέθηκαν με μούχλα.
Μέσα στον τάφο κάτω από το θησαυροφυλάκιο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κεραμικό αγγείο που έμοιαζε με το Άγιο Δισκοπότηρο. [Credit: Discovery’s Expedition Unknown] |
Οι δύο τάφοι που αποκαλύφθηκαν κάτω από την αριστερή πλευρά του θησαυροφυλακίου πριν από δύο δεκαετίες από αρχαιολόγους του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας είχαν μερικά σκελετικά λείψανα, αλλά τα στοιχεία δεν δημοσιεύτηκαν, οπότε δεν είναι σαφές πόσα άτομα βρέθηκαν, δήλωσε ο Κρίσμαν.
«Ελπίζαμε να βρούμε οτιδήποτε θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για τους ανθρώπους στην αρχαιότητα και τον τόπο – τα ανθρώπινα λείψανα μπορούν να αποτελέσουν ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο από αυτή την άποψη», δήλωσε ο Κρίσμαν. «Οι ταφές σε αυτόν τον τάφο είναι αρθρωμένες, οπότε τα οστά δεν έχουν ανασκαφεί και μετακινηθεί, οπότε αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου