Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του Μνημείου στην Αμφίπολη στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.
Φώτης Νάκος
Σημαντικά ευρήματα από τον Τύμβο Καστά έχει φέρει την τελευταία δεκαετία στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι εργασίες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, που έχει αποκτήσει διεθνή προβολή, εξελίσσονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων με στόχο να γίνει επισκέψιμο για τους πολίτες ακόμη και μέσα στο 2026. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Flash.gr, οι εργαστηριακές έρευνες των ειδικών επιστημόνων έχουν προχωρήσει και έχουν ταυτοποιηθεί οι σκελετοί και η τέφρα που βρέθηκαν στον τύμβο και ανήκουν στην Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα στον καλύτερο φίλο του, έναν στρατηγό του και ένα βρέφος.
Τμήματα των φτερών που έλειπαν από τη μία Σφίγγα που κοσμούσε την είσοδο του εντυπωσιακού τάφου έχουν βρεθεί και αναμένεται να συγκολληθούν. Σε ένα μεγάλο βαθμό αναμένεται να συμπληρωθεί και τμήμα από το εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, καθώς έχουν εντοπιστεί ψηφίδες που έλειπαν.
ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Επιπλέον, η βαριά μαρμάρινη δίφυλλη θύρα που χώριζε τον δεύτερο από τον τρίτο θάλαμο του τάφου και είχε υποστεί ζημιά, έχει πλέον αποκατασταθεί και αναμένεται να τοποθετηθεί στο Μνημείο από τον Δημήτρη Κορρέ, τον μηχανικό που ήταν υπεύθυνος για τη μετακίνηση και επιστροφή των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Στο μοναδικής ομορφιάς ταφικό μνημείο έχουν ταυτοποιηθεί από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση. Οι νεκροί των ενταφιασμών διακρίνονται σε μία γυναίκα, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και σε ένα νεογέννητο άτομο.
ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η ταυτοποίηση των σκελετών από τους αρχαιολόγους
Με τις εργαστηριακές έρευνες και την ιστορική μελέτη να προχωρούν, πλέον μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων, που έχουν γνώση των ευρημάτων, εκτιμούν ότι ο γυναικείος σκελετός ανήκει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Μάλιστα το κρανίο φέρεται να έχει τραύμα και στην πίσω πλευρά, γεγονός που συνάδει με τις ιστορικές αναφορές ότι δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού το έτος 316 π.Χ.
Στον τάφο, παρά τις διατυπωμένες αντίθετες απόψεις, εικάζεται ότι βρίσκεται ο Ηφαιστίωνας, ο καλύτερος και πιο έμπιστος φίλος του Αλεξάνδρου. Το 325 π.Χ., στα Εκβάτανα, κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε, εμφάνισε πυρετό και ύστερα από επτά ημέρες πέθανε σε ηλικία 31 ετών. Μετά το θάνατό του, το σώμα του μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, όπου προς τιμή του κατασκευάστηκε μια μεγαλειώδης νεκρική πυρά.
Όπως είχε αναφερθεί σε εκδήλωση το 2015 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά, ως προς τις έρευνες που διεξήχθησαν από το 2012 έως το 2014, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του Μνημείου στην Αμφίπολη στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη. Αυτό, σύμφωνα με την τότε παρουσίαση, αποδεικνύεται και από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια. Επιπλέον, σε θάλαμο έχουν εντοπιστεί ανθρώπινες στάχτες, αλλά και μία μπρούτζινη λαβή που φέρεται να είναι μέρος της «τεφροδόχου».
Το τέταρτο άτομο είναι ένα νεογέννητο βρέφος (νεογνό), χωρίς περισσότερα να έχουν γίνει γνωστά. Επιπλέον, αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο τέταρτος σκελετός πιθανότατα να ανήκει σε έναν από τους Στρατηγούς ή τους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Εικασίες κάνουν λόγο ακόμη και για τον στρατηγό και στενό φίλο του, τον Λαομέδοντα τον Μυτιληναίο. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη τον Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε εξοριστεί από τον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά επανέκαμψε όταν ο ενθρονίστηκε στο Βασίλειο της Μακεδονίας ο Μέγας Αλέξανδρος, όπου και τον υπηρέτησε στις εκστρατείες του.
Μετά τον θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ο Λαομέδων ανέλαβε τη σατραπεία της Συρίας, όμως ένα χρόνο αργότερα εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα και κατέφυγε στην Καρία, όπου ο Αλκέτας του Ορόντου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιστορικού Ιουστίνου, του παραχώρησε την Αμφίπολη – εξ ου και η σχέση του Λαομέδοντα με την περιοχή.
Φώτης Νάκος
ΠΗΓΗ: www.flash.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου