Amfipoli News: Τι πραγματικά γινόταν στον Καστά;

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Τι πραγματικά γινόταν στον Καστά;


Οι ερμηνείες που έχουν ως τώρα δοθεί είναι εξαιρετικά επιδερμικές αφού μόνο αγγίζουν την λειτουργία του Καστά είτε εξαντλώντας τη συζήτηση σε μια ατελέσφορη λόγω έλλειψης πραγματικών επιχειρημάτων ονοματολογία, είτε θεωρώντας τον Καστά αόριστα ως Ιερό ή ακόμα χειρότερα ως «Καβείριον», δίχως να υπάρχει καμία ιδέα για τον τι μπορεί να εμπεριέχει ο όρος αυτός καθαυτός. 

Ειδικότερα σε ακαδημαϊκό επίπεδο η συζήτηση περιορίζεται στο αν το Μνημείο οικοδομήθηκε για να εξυπηρετήσει την Μακεδονική ή τη Ρωμαική προπαγάνδα.

Όμως ο Καστάς και τα συνοδά γύρω από αυτόν Μνημεία και τοπόσημα αποτελούσαν όργανα διαμεσολάβησης μεταξύ του Υλικού και του Άυλου Κόσμου και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς στον Αρχαίο Κόσμο. 

Ο Καστάς ήταν ένας δυναμικός οργανισμός, μια «Μηχανή» με συγκεκριμένη δομή και ρόλο που εξυπηρετούσε Μεταφυσικές Δράσεις (με την Αριστοτελική έννοια) με απτό αποτέλεσμα και Πολιτικές ανάγκες της εποχής.

Αποτελούσε όργανον διαμεσολάβησης μεταξύ του Υλικού και του Άυλου Κόσμου μέσα από τον Σεπτό Νεκρό και τα Ιερά αναθήματα που βρίσκονται φυτεμένα ....

Είχε διπλή υπόσταση, και ο εξαιρετικής γεωμετρικής ακρίβειας σχεδιασμός του ήταν απαραίτητος για την πιστή απεικόνιση των Θεικών Αρχιτεκτονημάτων στον Υλικό Κόσμο και την επιτυχή εκτέλεση των Θεουργικών Δράσεων επί του Μνημείου.

Αποτελούσε την όσον δυνατόν πιστή αντιπροσώπευση της Θεϊκής Πόλης στην Γη.

Ο Στρυμόνας ως άλλος Νείλος και οι ιεροί χώροι γύρω από το Μνημείο επέτρεπαν τη διέλευση της Ιεράς Οδούς (την μετέπειτα Εγνατία Οδό) των Μακεδόνων στις παρυφές του Καστά.

Από την Αμφίπολη και μπροστά από τον Καστά αναγκαστικά περνούσε το καραβάνι των «Σοφών» της Αναγέννησης λίγο πριν και λίγο μετά την 'Αλωση των Βιβλιοθηκών τη Πόλης.



Δημήτρης Σαββίδης - Τα ἀπόρρητα του Τύμβου Καστά
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου