Amfipoli News: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Η έκθεση σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Η έκθεση σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη






ΔΕΘ, 1930

Αυτές τι μέρες όπως  και κάθε χρόνο τα τελευταία ογδόντα τέσσερα χρόνια διεξάγεται με επιτυχία η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) διευρύνοντας τους ορίζοντες της Ελλάδας  σε τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία. 
Μια έκθεση καμάρι για όλη τη χώρα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και την ιστορία της Θεσσαλονίκης δε σταματά να ξεπερνά κάθε χρόνο την προηγούμενη παρουσία της στο διεθνή χώρο. Είναι εκεί που χτυπήθηκε ο πρώτος φραπές, παρουσιάστηκαν ο πρώτος ελληνικός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός όπως και άλλα διεθνή και εγχώρια καινοτόμα προϊόντα. Πώς άρχισαν όμως όλα και ποια είναι η ιστορία της ΔΕΘ.

Κάπως έτσι έγινε η αρχή









Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Στο κέντρο, ο ιδρυτής της ΔΕΘ Νικόλαος Γερμανός

Το 1926 η πανέμορφη, κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη ύστερα από  πολέμους, πυρκαγιές και προσφυγικά κύματα προσπαθεί να ανακάμψει από τις πληγές της ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, αυτό που αξίζει. Στην προσπάθεια αυτή διοργανώνεται για πρώτη φορά μια «εμπορική εκδήλωση» εκθεσιακού χαρακτήρα. Υπεύθυνος για την πρώτη αυτή έκθεση είναι ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε καταθέσει στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την πρωτοποριακή για την Ελλάδα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση. Η πρώτη ΔΕΘ φιλοξενείται με παραχώρηση του στρατού στο πεδίο του Άρεως  απέναντι από το τότε κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στην περιοχή Στρατηγείο. Το νέο αυτό οικονομικό κεφάλαιο για την Ελλάδα ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου του 1926 καλύπτοντας 7,000 τ.μ ταράζοντας τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο της εποχής.
Η πρώτη ΔΕΘ λαμβάνει χώρα με την υπόκρουση του Πρώτου Ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης, τους επισκέπτες να απολαμβάνουν δωρεάν γάλα από τη Nestle και μπύρα ΦΙΞ με μια δραχμή παρακολουθώντας την παρουσίαση της  «Ε. Χριστοδούλου-Παστέρ» με θέμα «θεραπεία συφιλίδος με το ελληνικό βισμούθιο». Οι εφημερίδες της εποχής αποθεώνουν την ΔΕΘ  χαρακτηρίζοντας την ως καθήκον κάθε ‘Έλληνα την επίσκεψή της. Κάπως έτσι η ΔΕΘ έκανε την αρχή ωθώντας την Θεσσαλονίκη αλλά και όλη τη χώρα προς την ανάπτυξη. Στο τότε τιμόνι της ήταν ο Δημήτρης Βαρλαμίδης ως πρόεδρος και ο εμπνευστής της Νικόλαος Γερμανός ως γενικός διευθυντής.

Η ΔΕΘ αλλάζει χώρο









Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
1966, πανοραμική άποψη της 31ης ΔΕΘ από το κτίριο της ΧΑΝΘ

Οι επόμενες εκθέσεις είναι όλο και μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες με το γεγονός να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η ΔΕΘ αποκτά όλο και περισσότερους επίσημους συμμετέχοντες κρατών από όλο τον κόσμο, επιχειρήσεις, επισκέπτες αλλά και φήμη χρόνο με το χρόνο. Απόρροια αυτού είναι η ανάγκη εύρεσης ενός μεγαλύτερου και καταλληλότερου χώρου για την ΔΕΘ. Τελικά τον Σεπτέμβριο του 1940 με την ΔΕΘ HELEXPO να έχει εδραιωθεί διεθνώς έχοντας περάσει από όλη την Θεσσαλονίκη μεταφέρεται οριστικά στις σημερινές της εγκαταστάσεις.  Συγκεκριμένα ανάμεσα στην Εγνατίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Λεωφόρο Στρατού και στην Αγγελάκη είναι ο χώρος που μέχρι και σήμερα διεξάγεται η έκθεση, ενώ πριν χρησιμοποιούταν ως γήπεδο από την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη.

Η ΔΕΘ κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο

Λίγο μετά την οριστική αλλαγή του χώρου της ΔΕΘ ξεσπά ο πόλεμος. Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το χώρο της ΔΕΘ κατά την κατοχή. Τα κτίρια της βεβηλώνονται και χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ενώ αποχωρώντας από την Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί τα ανατινάζουν και μαζί καταστρέφεται και το αρχείο της. Τόσο ο απόηχος της κατοχής όσο και ο Εμφύλιος παύουν την ΔΕΘ για δέκα χρόνια. Το 1951 με τη εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ ξεκινά η χρηματοδότηση για τα λεηλατημένα κτίρια της ΔΕΘ από τις Αμερικανικές Πιστώσεις. Η πρώτη μεταπολεμική ΔΕΘ, η 16η στη σειρά πραγματοποιείται το 1951 αντικατοπτρίζοντάς την ελληνική οικονομία. Η ΔΕΘ αυτή αλλάζει το ύφος της έκθεσης δίνοντας της έναν πιο συναλλακτικό χαρακτήρα που κρατά έως σήμερα.

Χρονιές ορόσημα για την ΔΕΘ









Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Η κοσμοσυρροή του 1966

Το 1966 η ΔΕΘ εκτοξεύεται στην κορυφή με τους επισκέπτες να ανέρχονται 1.600.000 σημειώνοντας ρεκόρ. Οι δεκαετίες 50’ και 60’ περικλείουν το απόγειο της ΔΕΘ με τους Έλληνες εκθέτες να φτάνουν τους 400 και τους ξένους τους 1.500 κάθε χρόνο. Εμπόριο, επιστήμη, τεχνολογία, πολιτική, οικονομία αλλά και καλές τέχνες συναντιούνται στην ΔΕΘ και αναπτύσσονται μαζί της.
To 1997 η Θεσσαλονίκη αποτελεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με τη Helexpo-ΔΕΘ να διοργανώνει την έκθεση των «Θησαυρών του Αγίου Ορους». Παράλληλα η εγκατάσταση του Μακεδονικού Μουσείου εντός της ΔΕΘ φτάνει στο πέρας της. Ενώ το 2004 Μεγάλες και πολύχρωμες σβούρες βρίσκονται έξω από την ΔΕΘ και στην πλατεία Αριστοτέλους καθώς  «Η γη γυρίζει γύρω από τη ΔΕΘ».

Το υπερθέαμα της ΔΕΘ

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μετά τον πόλεμο η ΔΕΘ κάθε χρονιά εξελίσσεται όλο και πιο πολύ με πιο φαντασμαγορικά θεάματα. Πέρα από τις εκθέσεις και τα καινοτόμα προϊόντα παρουσιάζονται στους επισκέπτες ακροβατικά νούμερα όπως οι «Λευκοί Δαίμονες» που έκαναν ακροβατικές επιδείξεις με αιωρούμενα ποδήλατα το 1960. Στη συλλογή των θεαμάτων της ΔΕΘ εντοπίζονται η παιδική σκηνή του Ευγένιου Σπαθάρη, το Λούνα Πάρκ, η ενετική βραδιά υπό το φως ενετικών πυρσών όπως και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε με αφορμή τη ΔΕΘ επίσης το 60’.
Μια έκθεση σύμβολο για την Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα η ΔΕΘ αποτελεί ελπίδα για τη χώρα. Όπως αποδεικνύει η ιστορία της κάθε χρονιάς η ΔΕΘ πηγαίνει παράλληλα με την διεθνή και εγχώρια οικονομία, ιστορία και πολιτική γεγονός το οποίο εξυψώνει την αξία της. Είναι χρέος, λοιπόν, κάθε Έλληνα να την επισκεπτεί τουλάχιστον μια φορά.
Πηγές:
  • http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=1021779
  • https://www.cnn.gr/focus/story/92937/h-istoria-tis-d-e-th-spanio-arxeiako-yliko-pics
  • https://www.helexpo.gr/el/our_history
  • https://www.star.gr/video/eidiseis/politiki/434515
Σύνταξη κειμένου: Μάρω Σαμαρά
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου
maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου