Amfipoli News: Δέλτα του Έβρου: Ένας παράδεισος στα σύνορα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Δέλτα του Έβρου: Ένας παράδεισος στα σύνορα







Πηγή εικόνας: greece.terrabook.com

Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Εδώ βρίσκεται ένας μοναδικός κόσμος που οι ήχοι του συνήθως προέρχονται από τα πουλιά και οι μυρωδιές του από τα αγριολούλουδα που στολίζουν τις όχθες του ποταμού Έβρου που εκβάλει στο θρακικό πέλαγος σχηματίζοντας το πανέμορφο Δέλτα. Ας γνωρίσουμε παρέα αυτό το μοναδικό οικοσύστημα που διαφέρει από αντίστοιχα άλλα.



Δέλτα του Έβρου
Πηγή εικόνας: gnomionline.gr

Το Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού. Το Δέλτα σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου. Η συνολική του έκταση είναι 188 τ.χλμ. από τα οποία τα 95.000 στρέμματα από το 1971 βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας  και συγκεκριμένα από την διεθνή σύμβαση Ραμσάρ.  Από τα 95.000 στρέμματα τα 15.000 στρέμματα καταλαμβάνουν την υδάτινη επιφάνεια και τα υπόλοιπα 80.000 τα χερσαία κομμάτια του. Επιπλέον το Δέλτα του Έβρου έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Natura2000 καθώς αποτελεί ζώνη ειδικής προστασίας λόγω των πολύ σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Ο ποταμός Έβρος θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μέγεθος στην ανατολική Ευρώπη και ξεκινά το ταξίδι του για το θρακικό πέλαγος από την οροσειρά της Ρίλας στην Βουλγαρία. Το χαρακτηριστικό του ποταμού είναι η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών που αποθέτει στο τέλος του ταξιδιού του στο Δέλτα πριν χαθεί στην θάλασσα.



Δέλτα του Έβρου
Πηγή εικόνας: evros-news.gr

Στο μοναδικό Δέλτα του Έβρου το κλίμα είναι συνήθως μεσογειακό και προχωρώντας προς τα εσωτερικά του γίνεται ηπειρωτικό. Οι χειμώνες είναι αρκετά βαρύς και εμφανίζονται αρκετοί παγετοί και μεγάλο αριθμό  βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια του. Η μοναδικότητα του Δέλτα του Έβρου οφείλετε στον μεγάλο αριθμό βιοτόπων που βρίσκονται στην επικράτεια του. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από 7 διαφορετικούς που ο καθένας είναι ένας μικρόκοσμος με διαφορετικά χαρακτηριστικά και μοναδικά μικροκλίματα. Οι παράγοντες που τα διακρίνουν έχουν να κάνουν με το ίδιο το έδαφος. με την σύσταση του νερού, γλυκό ή αλμυρό, η διαφορετική βλάστηση. Ειδικότερα έχουμε την παραποτάμια βλάστηση, του θαμνώνες  με τα αλμυρίκια, τα υγρά λιβάδια με τα βούρλα, την υποβρύχια βλάστηση των αλμύρων – υφάλμυρων υδάτων , την βλάστηση των λιμνοθαλασσών- γλυκών υδάτων, την αλοφυτική και αμμόφιλη βλάστηση.



Δέλτα του Έβρου
Πηγή εικόνας: travelo.gr

Έχουν παρατηρηθεί στην επικράτεια του Δέλτα πάνω από 300 είδη φυτών. Η παρουσία τους εκεί είναι πολύ σημαντική καθώς έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν  τους υδάτινους πόρους της περιοχής και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Θα συναντήσετε στις όχθες του ποταμού ιτιές λεύκες σκλήθρα και πλατάνια. Σε πολλά σημεία θα δείτε να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού πανέμορφα νούφαρα, νεροκάστανα, και στα λιβάδια όμορφα χρώματα από ίριδες και ορχιδέες. Στις ακτές του σχηματίζονται αμμονησίδες γεμάτες από τους πανέμορφους κρίνους της θάλασσας. Το φθινόπωρο όμως την τιμητική τους έχουν οι αρμυρήθρες που παίρνουν ένα βαθυκόκκινο χρώμα σκεπάζοντας μεγάλες εκτάσεις από τις όχθες. Η πανίδα επίσης της περιοχής είναι μοναδική. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε την βίδρα, το κουνάβι, την αλεπού, τον ασβό, την νυφίτσα, την αγριόγατα και το αγριογούρουνο. Υπάρχουν περίπου 28 είδη ερπετών και αμφίβιων. Νεροχελώνες, νεροφίδα, σαύρες, βάτραχους. Στα νερά του ζουν 46 είδη ψαριών, χέλια, τσιπούρες, λαβράκι, γουλιανός και τούρνα.



Δέλτα του Έβρου
Πηγή εικόνας: blog.terrabook.com

Οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές όμως του Δέλτα είναι τα πτηνά. Έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη. Η σημασία της ορνιθοπανίδας είναι πολύ σημαντική και ειδικότερα είτε για εκείνα που ξεχειμωνιάζουν, είτε για εκείνα που τον χρησιμοποιούν ως μεταναστευτικό σταθμό. Αναλόγως την εποχή εδώ θα βρείτε πολλά είδη παπιών, πανέμορφους κύκνους, και σπάνια αρπακτικά όπως ο βασιλαετός, ο θαλασσαετός η γερακίνα.  Την άνοιξη λόγω μετανάστευσης των πουλιών από την Αφρική προς την Ευρώπη οι ποικιλία μεγαλώνει. Θα δείτε λευκοπελαργούς, ροδοπελεκάνους, αργυροπελεκάνους, χελιδόνια. Υπάρχουν όμως και είδη που έχουν εγκλιματιστεί με το μικρόκλιμα της περιοχής και απομένουν όλο τον χρόνο και αναπαράγονται. Τέτοια είναι ο Κορμοράνος, ο σταχτοτσικνιάς, ο φιδαετός, η αλκυόνα, ο μελισσοφάγος, το νεροχελίδονο, το νανογλάρονο.
Συστάθηκε φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου Δέλτα Έβρου ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες, να εποπτεύει και να παρακολουθεί τους βιοτόπους, να υλοποιεί περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, να υλοποιεί εκδηλώσεις να προσπαθεί να αναδεικνύει την περιοχή και να συντονίζει υπηρεσίες για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του φυσικού πλούτου του υγροτόπου. Η έδρα του φορέα βρίσκεται στην Τραιανούπολη (τηλ. 255106100) και είναι το βασικό κέντρο πληροφόρησης της περιοχής του δέλτα του Έβρου. Είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την μοναδικότητα του υγρότοπου μέσα από εικόνες και σχετικά video. Στην συνέχεια θα σας μεταφέρουν με λεωφορεία εντός του δέλτα και θα κλείσετε με βαρκάδα στον ποταμό, βγαίνοντας στα ανοιχτά της θάλασσας βλέποντας τις αμμονησίδες γεμάτες από πτηνά. Οι ήχοι τους θα σας  συντροφεύουν για καιρό. Θα σας προμηθεύσουν με κιάλια για να μπορείτε να τα παρατηρήσετε από κάποια απόσταση ώστε να μην ενοχληθούν με την ανθρώπινη παρουσία.
Για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο  το κέντρο προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές σε επιλεγμένες επιτρεπόμενες περιοχές. Εντός του κέντρου υπάρχει και πωλητήριο για να αγοράσετε αναμνηστικά και να ενισχύσετέ το μοναδικό έργο που κάνουν. Η επίσκεψη σας εκεί θα σας μείνει αξέχαστη. Οι ήχοι των πουλιών, τα ζωηρά χρώματα τους, η μοναδική βλάστηση, και αν είστε τυχεροί να συναντήσετε και άγρια άλογα να χορεύουν τρέχοντας στα απέραντα λιβάδια, τότε δεν θα τα ξεχάσετε ποτέ. Αυτός ο μοναδικός κόσμος οφείλουμε να το διατηρήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Το δέλτα του Έβρου πρέπει να μείνει για πάντα εκεί πλούσιο από ήχους και ζωντανό από εικόνες.
Πηγές:
  • el.wikipedia
  • evros-delta.gr
Σύνταξη κειμένου: Δημοσθένης Ζιούλας
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου
maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου