Οι πρώτες ανασκαφές στην αρχαία πόλη, ξεκίνησαν το 1981, μετά από μικρής διάρκειας ανασκαφές, μεταξύ του 1881 και του 1883, από μία ομάδα Τούρκων. Φωτογραφία: www.hurriyetdailynews
Οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία πόλη Άσσο, ηλικίας 7.000 ετών, που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία της περιοχής Ayvacık του Τσανάκκαλε της Τουρκίας, συνεχίζουν να αποκαλύπτουν δομές από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως κεραμικές τουαλέτες μιας χρήσης, 1.700 ετών.
Ή Άσσος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας, η οποία ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π. Χ. Ήταν παράλια πόλη που βρισκόταν στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.
Ο τόπος όπου έζησαν ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του Πλάτωνα
Οι πρώτες ανασκαφές στην αρχαία πόλη, ξεκίνησαν το 1981, έπειτα από μικρής διάρκειας ανασκαφές, μεταξύ του 1881 και του 1883, από μία ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων. Από τότε, οι εργασίες συνεχίζονται αδιάλειπτα επί 42 χρόνια, κάνοντας την Άσσο ένα από τα παλαιότερα κέντρα ανασκαφών στην Τουρκία.
Των φετινών ανασκαφών ηγείται o Nurettin Arslan, ο οποίος έχει δηλώσει: «Οι ανασκαφές έχουν αποφέρει έναν πλούτο αρχαιολογικών στοιχείων που ρίχνουν φως στην καθημερινή ζωή των νοικοκυριών». Οι ανασκαφές στην Άσσο, έχουν φέρει στο φως και δομές από την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, αποκαλύπτοντας την καθημερινή ζωή στην αρχαία εποχή.
Η περιοχή είναι γνωστή ως ο τόπος όπου έζησαν ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του Πλάτωνα. Πρόκειται για μία εξαιρετική ελληνική πόλη – κράτος. Οι ανασκαφές διεξάγονται από μία 25μελή ομάδα ανθρώπων, μέλη τόσο εγχώριου, όσο και διεθνούς ακαδημαϊκού υποβάθρου, υπό την αιγίδα του τμήματος αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Onsekiz Mart στα Δαρδανέλια (ÇOMÜ).
Οι τουαλέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα
O Δρ. Arslan, δήλωσε «Η αρχαιολογική δομή που είναι γνωστή ως Νυμφαίο, βρίσκεται στα ανατολικά της Αγοράς, όπου βρίσκονται οικιστικές περιοχές στις ανώτερες αναβαθμίδες, ενώ οι κενοί χώροι γύρω από το Νυμφαίο, ήταν χωματερή για κεραμικά και άλλα απορρίμματα οικιακής χρήσης. Τα ευρήματα της περιοχής έχουν μεγάλη σημασία. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός τεχνουργημάτων από την περιοχή εκτιμώνται και αποκαθίστανται».
«Φέτος, έχουμε ανακαλύψει πολλά κεραμικά αγγεία, φτιαγμένα από πυρωμένο πηλό και τα οποία αναγνωρίσαμε ως τουαλέτες, πολλά από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σήμερα» πρόσθεσε.
Μία δομή εικάζεται ότι είναι πανδοχείο της Βυζαντινής περιόδου
«Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μία δομή, η οποία εικάζεται ότι είναι ένα πανδοχείο της Βυζαντινής περιόδου και βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη δυτική πύλη. Κάθε χρόνο, αποκαλύπτουμε μία αίθουσα από τη δομή αυτή, κάτι που μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για τη λειτουργία και τη χρήση της. Επίσης, εξακολουθούμε να ερευνούμε την ιστορία των τοίχων της ακρόπολης, τρυπώντας τα, ώστε να καθορίσουμε την ακριβή τους ημερομηνία», τονίζει.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, τόνισε τη σημασία των χωματερών στην παροχή πολλών αρχαιολογικών δεδομένων που θα ρίξουν φως στην κατανόηση της καθημερινής ζωής, δηλώνοντας: «Κάθε χρόνο, εκτιμούμε ένα νέο σύνολο ευρημάτων από τη χωματερή, και διεξάγουμε διεργασίες αποκατάστασης, επανόρθωσης, αναγνώρισης και χρονολόγησης στα τεχνουργήματα. Όλα τα ανακαλυφθέντα αντικείμενα είναι σπασμένα, και γι’ αυτόν τον λόγο είχαν πεταχθεί».
«Κάθε δομή που μελετούν οι αρχαιολόγοι, είναι από μια διαφορετική ιστορική περίοδο»
Ο Arslan, τόνισε ότι οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν την μελέτη της μεγάλης δομής στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν μωσαϊκά από την ελληνιστική περίοδο. «Αργότερα, θα συνεχίσουμε με ανασκαφές στο γυμνάσιο. Κάθε σημείο που μελετούμε στην Άσσο, ανήκει και σε διαφορετική ιστορική περίοδο. Για παράδειγμα, η δομή του σιντριβανιού, το Νυμφαίο, είναι της Ρωμαϊκής περιόδου. Τότε, ήταν ενδεχομένως μία από τις σημαντικότερες δημόσιες δομές, καθώς κάλυπτε τΙς ανάγκες των ανθρώπων για νερό», σημειώνει.
«Ακόμη μία κατασκευή την οποία μελετούμε, είναι το γυμνάσιο, ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελληνιστικής περιόδου. Είναι επίσης, ένα σημαντικό και μεγάλο κτίριο της πόλης. Έχει ανακαλυφθεί επίσης, μια δομή, το «ξενοδοχείο», έξω από την πόλη, όπου διέμεναν ταξιδιώτες, στη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Κάθε κτίριο έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία για την ιστορική αυτή περίοδο», περιγράφει.
«Αν και είναι σπάνιο να βρεθούν άθικτα κομμάτια, η συστηματική εργασία μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα ευρήματα, μέχρι και τα μικρότερα θραύσματα. Πριν από την αποκατάσταση, διεξάγεται στατιστική ανάλυση των ευρημάτων. Κατά τη διεργασία αυτή, επανασυναρμολογούνται τα κομμάτια, αποκαλύπτοντας την ποσότητα των αγγείων που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή. Στο τελικό στάδιο, οι συντηρητές ολοκληρώνουν την μόνιμη συναρμολόγηση των κομματιών», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως, η χωματερή ανάγεται στο διάστημα ανάμεσα στον δεύτερο έως τον τέταρτο αιώνα π.Χ., γεγονός που καταδεικνύει ότι, τα αγγεία ανήκουν στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο και χρησιμοποιήθηκαν πριν από περίπου 1.700 χρόνια.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου