Είναι από τα πιο νόστιμα σαραγλί που θα έχεις δοκιμάσει. Το γνωστό παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που αρέσει σε όλους μας το φτιάχνουμε σήμερα εύκολα. Θα το ξανακάνεις σίγουρα αν το κάνεις μία φορά.
Υλικά
Για το Σιρόπι
700 ml. νερό
1 κιλό ζάχαρη
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού
2 βανίλιες
Χυμό από ½ λεμόνι
Για το Σαραγλί
500 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια αιγίνης
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
500 γρ. φύλλο κρούστας
Βούτυρο ή μαργαρίνη, (αν θέλουμε να είναι νηστίσιμα)
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Αναμειγνύουμε το νερό με την ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και την φλούδα από το λεμόνι.
Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.
Συνεχίζουμε με το σαραγλί. Χοντροκόβουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε.
Σκεπάζουμε με ακόμα ένα φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε.
Διπλώνουμε την μία άκρη και απλώνουμε ξηρούς καρπούς.
Τοποθετούμε μία βέργα και τυλίγουμε σε ρολό.
Πατάμε τις άκρες να σουφρώσει και βάζουμε το σαραγλί μας σε ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να τελειώσουν τα φύλλα.
Βουτυρώνουμε τα σαραγλί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ: Όσο τα σαραγλάκια είναι καυτά τα σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε το σαραγλί μας, μετά από 6 ώρες.
Η γεύση του είναι απερίγραπτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου