Amfipoli News: Σαραγλί

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Σαραγλί

 


Είναι από τα πιο νόστιμα σαραγλί που θα έχεις δοκιμάσει. Το γνωστό παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που αρέσει σε όλους μας το φτιάχνουμε σήμερα εύκολα. Θα το ξανακάνεις σίγουρα αν το κάνεις μία φορά.

Υλικά
Για το Σιρόπι
700 ml. νερό
1 κιλό ζάχαρη
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού
2 βανίλιες
Χυμό από ½ λεμόνι

Για το Σαραγλί
500 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια αιγίνης
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
500 γρ. φύλλο κρούστας
Βούτυρο ή μαργαρίνη, (αν θέλουμε να είναι νηστίσιμα)

Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Αναμειγνύουμε το νερό με την ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και την φλούδα από το λεμόνι.

IMG20240314105443

Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.

Συνεχίζουμε με το σαραγλί. Χοντροκόβουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς.

Προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε.

Σκεπάζουμε με ακόμα ένα φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε.

Διπλώνουμε την μία άκρη και απλώνουμε ξηρούς καρπούς.

IMG20240314113610

Τοποθετούμε μία βέργα και τυλίγουμε σε ρολό.

IMG20240314113722

Πατάμε τις άκρες να σουφρώσει και βάζουμε το σαραγλί μας σε ταψί.

IMG20240314121107

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να τελειώσουν τα φύλλα.

Βουτυρώνουμε τα σαραγλί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ: Όσο τα σαραγλάκια είναι καυτά τα σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

IMG20240314130649

Σερβίρουμε το σαραγλί μας, μετά από 6 ώρες.

IMG20240315151002

Η γεύση του είναι απερίγραπτη!

xrysessyntages.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου