Amfipoli News: Επιστολή κατοίκου Μεσολακκιάς προς το Amfipoli News με θέμα το δρόμο που θα οδηγεί στον Τύμβο Καστά

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Επιστολή κατοίκου Μεσολακκιάς προς το Amfipoli News με θέμα το δρόμο που θα οδηγεί στον Τύμβο Καστά

       Στα πλαίσια της προσπάθειας του Amfipoli News, όχι μόνο να ενημερώσει, αλλά και να μεταφέρει τη φωνή και την άποψη του κάθε πολίτη του Δήμου μας μέσα από τη διαδικτυακή μας σελίδα, παρακάτω παραθέτουμε επιστολή ενός κατοίκου από τη Μεσολακκιά με θέμα το δρόμο που θα οδηγεί στον Τύμβο Καστά:



      "Αρχικά ως  κάτοικος της Μεσολακκιάς θέλω να τονίσω ότι νιώθω περήφανος που αυτό το μοναδικό ταφικό μνημείο βρίσκεται στον τόπο που γεννήθηκα. Η ανάδειξη του Τύμβου συνεπάγεται ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής και της Μακεδονίας γενικότερα. Ως εκ τούτου, το χωριό της Μεσολακκιάς, το κοντινότερο χωριό στον τάφο (μόλις ένα χιλιόμετρο), θα είναι το πρώτο που θα κληθεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας τόσο σημαντικής αρχαιολογικής ανακάλυψης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές (έτσι ώστε το αρχαιολογικό αυτό μνημείο να καταστεί επισκέψιμο από τουρίστες και επισκέπτες), η προσέλευση επισκεπτών, δημοσιογράφων κτλ στη Μεσολακκιά είναι καθημερινά τεράστια. Είναι ανάγκη λοιπόν να κατασκευαστούν όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές όπως δρόμοι, ξενοδοχεία, καταστήματα κτλ (και έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις στο σκέλος αυτό) για να ανταποκριθεί το χωριό στην ραγδαία αυτή αύξηση τουριστών και επισκεπτών στην περιοχή.
    Πέραν όμως της γεωγραφικής θέσεως του χωριού δίπλα στον τάφο, η Μεσολακκιά πληρεί και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων που θα την καταστήσουν βαρόμετρο στην ανάπτυξη όλης της περιοχής. Για παράδειγμα,οι πηγές ύδρευσης υπερεπαρκούν και μπορούν να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τους μόνιμους κατοίκους. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως πρόσφατα κατασκευάστηκε αποχετευτικό δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με δυναμικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μόνιμου πληθυσμού. Ακόμη, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες. Επιπρόσθετα, το χωριό είναι χτισμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με ρυμοτομικό σχέδιο.Δεν υπάρχουν χωματόδρομοι εντός του οικισμού. Οι δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό πρόσφατα, μετά τη διέλευση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
     Συνεπώς υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και άλλων επιχειρήσεων εφόσον υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα, η επεξεργασία λυμάτων μπορεί να εξοικονομήσει στους υποψήφιους επενδυτές το κόστος για την κατασκευή αυτόνομης, δικής τους εγκατάστασης.
      Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, πολύς λόγος γίνεται για το δρόμο που πρόκειται να κατασκευαστεί στον  Καστά Μεσολακκιάς έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον Τύμβο. 

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια: 
α)κατασκευή δρόμου πάνω στον ήδη υπάρχοντα δρόμο που αυτή τη στιγμή περνάει μέσα από την Μεσολακκιά και οδηγεί στον Τύμβο, 
β) κατασκευή εξ ολοκλήρου νέου δρόμου που θα περνάει εκτός Μεσολακκιάς.
     Λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Μεσολακκιάς, όπως περιέγραψα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρώτο σενάριο της κατασκευής δρόμου που θα διασυνδέει άμεσα την Μεσολακκιά με τον Τύμβο είναι πλέον ζωτικής σημασίας.
     Tο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου αυτού είναι ήδη ασφαλτοστρωμένο (καθώς περνάει μέσα από το χωριό της Μεσολακκιάς) και το υπόλοιπο είναι σε μορφή χωματόδρομου γεγονός που καθιστά ευκολότερη την όλη διαδικασία κατασκευής. Έτσι, μόνο ένα μικρό κομμάτι του, που είναι αγροτικός δρόμος, είναι αυτό που μένει να ασφαλτοστρωθεί.
 Όπως γνωρίζουμε, σε μια εποχή όπου τόσο το Κράτος όσο και οι Δήμοι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, μια τέτοια πρόταση με χαμηλό κόστος υλοποίησης (πέραν των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων) θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο.
     Αντιθέτως το δεύτερο σενάριο της κατασκευής δρόμου έξω από το χωριό της Μεσολακκιάς και πίσω από το λόφο «Tελκί Τεπέ» θα είχε μεγάλα κόστη κατασκευής εξαιτίας του δυσπρόσιτου της περιοχής, της ανυπαρξίας έστω και αγροτικού δρόμου και της ανάγκης ασφαλτόστρωσης ολόκληρου του δρόμου. 
     Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι σκοπός που γράφω αυτήν την επιστολή προς το amfipolinews.blogspot,gr είναι να ευαισθητοποιήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν σοβαρά τόσο τα προβλήματα , όσο και τις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα αυτή πραγματικότητα του Τύμβου."
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Όλος ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του σ' αυτον τον αρχαιολογικό θησαυρό!Πόσο τυχεροί είναι οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς!Πάντως πολύ εμπεριστατωμένη η άποψη του κατοίκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή