Amfipoli News: Πιθανόν σε κατώτερο επίπεδο ο κυρίως τάφος: πολύ δύσκολο να είχε συληθεί

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πιθανόν σε κατώτερο επίπεδο ο κυρίως τάφος: πολύ δύσκολο να είχε συληθεί


  Το ΥΠΠΟ παρουσίασε μια ψηφιακή απεικόνιση του ταφικού μνημείου(http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58355 ) :






Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η υπόθεση που έχει γίνει μέχρι τώρα για την κάτοψη του ταφικού μνημείου είναι σωστή :







   Επισημαίνεται ότι και ο τρίτος χώρος (Θ3) είναι γεμάτος χώμα.

    Συγκεκριμένα στις 25/8/2014 σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58133) μας ενημερώνει ότι το ταφικό μνημείο έχει τρεις χώρους, καθώς μετά τον διαφραγματικό τοίχο Τ1 "Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι",  στις δε 31/8/2014 η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58232 ) λέει :

    "Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους , μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου"

     Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ύπαρξη του ανοίγματος Α2, το οποίο έχει νόημα ύπαρξης μόνο στην περίπτωση που έχουν γίνει επιχωματώσεις, καθώς τα ανοίγματα Α1 και Α2 είναι μέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου. Φαίνεται κοιτάζοντας μέσα από το Α2 μέσα στον χώρο Θ3 βλέπουν ότι ο απέναντι τοίχος δεν φαίνεται να είναι διαφραγματικός, αλλά ο τελικός τοίχος του ταφικού μνημείου..

    Αν όπως το ταφικό μνημείο έχει μόνο τρεις χώρους και οι τρεις χώροι είναι γεμάτοι με χώμα μέχρι το μέγιστο ύψος της θόλου, τότε τίθεται το ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ;

    Κάνουμε την υπόθεση ότι η είσοδος του κυρίως τάφου είναι στο δάπεδο του Θ3 όπου πρέπει να υπάρχει άνοιγμα που να οδηγεί σε κάποιο κατώτερο επίπεδο όπου και βρίσκεται πλέον ο κυρίως τάφος!
Το φανταζόμαστε ως μια σκάλα ίδια περίπου με την σκάλα με τα 13 σκαλοπάτια που υπήρχε στην είσοδο των Σφιγγών.

    Αν τελικά η υπόθεσή μας είναι σωστή, τότε ο Τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος και ο ένοικος του είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αυτός που όλοι έχουν στο μυαλό τους αλλά δυσκολεύονται να το εκφράσουν, ο Μέγας Αλέξανδρος.

  Εν αναμονή λοιπόν...



Πηγή: http://empedotimos.blogspot.gr/
Διαβάστε επίσης:



7 σχόλια :

  1. Δεν θα είναι απίθανο ο τάφος να ήταν κάτω από τα νερά της λίμνης για λόγους προστασίας. Μια τέτοια εξήγηση θα έλυνε πολλά ζητήματα όπως το γιατί δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για τον τύμβο. Επίσης τα ανοίγματα που βρέθηκαν μπορεί να ήταν για να εισέλθει το νερό το οποίο με τα χρόνια μετέφερε και την λάσπη. Πάντως εκείνη η εικόνα που φαίνεται ένας πράσινος λόφος με το λιοντάρι στην κορυφή είναι τουλάχιστον αφελής αφού είναι σαν να φωνάζει ο τύμβος είμαι εδώ ελάτε να με συλήσετε.

    FF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιά "λίμνη" μιλάς και ποιό "νερό που μετέφερε λάσπη στον τάφο"?
      Βουνό έχουμε στο λόφο Καστά.

      Διαγραφή
  2. Στην περιοχή υπήρχε η λίμνη Κερκινίτιδα ή λίμνη Αχινού μέχρι και το 1930 οπότε και αποξηράνθηκε. Ο τάφος σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο είναι στη βάση του λόφου και πηγαίνει προς τα κάτω αρά δεν είναι απίθανο η είσοδος του τάφου μαζί με ένα τμήμα του λόφου να καλύπτονταν με νερό. Σε παλαιότερη ανάρτηση αυτού του blog (http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_2.html) υπάρχει σχέδιο της περιοχής από το 1831 όπου ο τύμβος εμφανίζεται να είναι παραποτάμιος.
    FF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει ανακοινωθεί από την αρχή πως το χώμα που βρίσκεται στον τάφο είναι κοσκινισμένη άμμος και έχει μεταφερθεί εκεί από ανθρώπινα χέρια, για τις ανάγκες σφράγισης.
    Η γεωμορφολογία του εδάφους (δες googlemap), αποκλείει επαφή του τύμβου με νερό.
    Αν γινόταν αυτό, τα μαλακά χώματα που τον καλύπτουν, θα είχαν παρασυρθεί μαζί με το ταφικό συγκρότημα, εδώ και αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάβε πάντως υπόψη σου ότι η κοίτη του Στρυμώνα μετατοπίστηκε εξαιτίας του σεισμού των 6,8R που συνέβη το 597 μ.Χ. και ενδεχομένως να συνέβησαν γεωμοροφολογικές αλλάγες στο έδαφος της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηπως έχουμε ορόφους κάτω απο των διάδρομο;Ο τάφος του Ηφαιστιωνα ηταν εξαωροφος.Σου δίνει την αίσθηση αυτη ο τύμβος αν τον δεις απο κοντα.Χτησιμο ορόφων απο κάτω προς τα πάνω,είσοδος απο ψηλά και επιχωματωσεις πάλι απο κάτω προς τα πάνω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟΝΟ Ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή