Amfipoli News: Νέες δηλώσεις από Μενδώνη: Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες δηλώσεις από Μενδώνη: Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης


Εντοπίστηκε άνοιγμα 96 εκατοστών, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Σε εξέλιξη ανασκαφή και αποχωμάτωση σε πρώτο και δεύτερο θάλαμο. 

Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στον Βήμα 99,5.
«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.
Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.
Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».
«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».
Διαβάστε επίσης:



5 σχόλια :

  1. Λάθος κυρία Κεφαλογιάννη!!!!!! Είναι Ελληνικής κληρονομιάς ο τύμβος της Αμφίπολης. Τα παγκόσμια και τα παρόμοια να τα αφήσετε να τα υποστηρίζουν τα κράτη που δεν έχουν ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σας.... Μαθαμε τωρα "παγκοσμια κληρονομια" και τριχες κατσαρες. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ !!!!

      Διαγραφή
    2. Σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ αναφέρονται και οι Άγγλοι ώστε να κρατούν παράνομα τις διαμελισμένες μετώπες του Παρθενώνα, καθώς και τη μισή Αίγυπτο. Να τα λένε αυτοί το καταλαβαίνω ότι τους βολευει, να το λέμε και και εμείς;;;;;;;

      Διαγραφή
    3. Επίσης θέλω να συμπληρωσω, όταν πρόκειται γιά τα αρχαία μας είναι .....παγκόσμιας κληρονομιάς, όταν πρόκειται για το χρέος είναι καθαρά .....Ελληνικό...... κατ' αυτούς.

      Διαγραφή
  2. ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ.........ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.....ΑΠΛΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή