Amfipoli News: Σε 2-3 χρόνια οι επισκέψεις στην Αμφίπολη

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σε 2-3 χρόνια οι επισκέψεις στην Αμφίπολη

 Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, σε 2 με 3 χρόνια το μνημείο θα είναι ελεγχόμενα επισκέψιμο. Συνεχίζεται με μειωμένες προσδοκίες η αφαίρεση χωμάτων στον 3ο θάλαμο.



της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Με τις – όποιες - ελπίδες να στρέφονται πλέον κάτω από το υπόγειο του τρίτου θαλάμου, δεδομένου του ότι, όπως διαπιστώθηκε, τέταρτος θάλαμος δεν υπάρχει, η διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Περιστέρη συνεχίζει και σήμερα το ανασκαφικό έργο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Το κλίμα στην ανασκαφική ομάδα σήμερα

  Τι κλίμα επικρατεί;

 Από το περιβάλλον της ανασκαφής δεν μιλούν για απογοήτευση, παρ' ότι πολλές από τις μεγάλες προσδοκίες φαίνεται να έχουν διαψευσθεί. «Τα μέλη της ομάδας εργάζονται σταθερά και επαγγελματικά. Συνεχίζεται η συστηματική αφαίρεση αμμώδους χώματος στον τρίτο θάλαμο – τέταρτο χώρο. Μέλημα είναι να εξεταστεί η πιθανότητα να εντοπιστούν ευρήματα κάτω από το έδαφος του τρίτου θαλάμου», μας απαντούν. Κι από τα ερωτήματα που φαίνεται να τους απασχολούν είναι, γιατί από τους τυμβωρύχους ή όποιους άλλους, υπήρξε προσπάθεια για «εξαφάνιση» του μνημείου της Αμφίπολης, όπως λένε.΄Οπως ανακοινώθηκε χθες, πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης του μνημείου, να έγιναν σε υστερότερο χρόνο απ' αυτόν της κατασκευής του. Και αυτή είναι μια υπόθεση εργασίας που, όπως πολλές ακόμα, απαιτούν συστηματική μελέτη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για να γίνει ελεγχόμενα επισκέψιμο το μνημείο. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

Χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια για να γίνει επισκέψιμος ο τάφος του Φιλίππου, ένα μικρότερο μνημείο

  Πολύ περισσότερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει ευρέως επισκέψιμο το μνημείο. Για παράδειγμα, χρειάστηκε λίγο λιγότερο από 20 χρόνια για να γίνει επισκέψιμος ο τάφος του Φιλίπου Β' στη Βεργίνα, ένα μικρότερο μνημείο. «Είναι ένα πολύ δύσκολο μνημείο», μας λένε από το περιβάλλον της ανασκαφής. «Πρέπει να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί και να διερευνηθεί με επιστημονικό τρόπο πως θα αποκατασταθεί και πως θα παραδοθεί στο κοινό». Θα πρέπει να προηγηθούν εκτεταμένες εργασίες υποστύλωσης και στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης προορίζεται να συμπεριληφθεί στα επισκέψιμα αρχαιοελληνικά μνημεία.  Ωστόσο, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου