Amfipoli News: Συγκλονιστική αναφορά σε ποίημα του 2ου αιώνα π. Χ για το μυστικό της Αρχαίας Αμφίπολης!

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Συγκλονιστική αναφορά σε ποίημα του 2ου αιώνα π. Χ για το μυστικό της Αρχαίας Αμφίπολης!

Τι ανέφερε ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος
   Μία απίστευτη αναφορά κάνει ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, ποιητής του 2ου αιώνα π. Χ, δηλαδή μόλις 200 χρόνια μετά την κατασκευή του τύμβου της Αμφίπολης, για το λιοντάρι του τύμβου.

   Σε ποίημα του το οποίο υπάρχει και στην εισαγωγή του βιβλίου του αρχαιολόγου Όσκαρ Μπρόνερ με θέμα "The Lion Monument of Amphipolis" που γράφτηκε το 1941, o αρχαίος ποιητής αναρωτιέται:

"Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας , βουφάγε; Τις τασ άξιος ην αρετάς;"

   Μετάφραση:

"Πες, λέοντα, ποιανού τον τάφο φυλάς , εσύ που τρως τα βουβάλια; Ποιος ήταν άξιος των αρετών σου;"

   Η συγκεκριμένη αναφορά που χρονικά είναι πολύ κοντά στην πηγή και έχει καλύτερη πληροφόρηση από εμάς κατά... 2.200 χρόνια, φέρνει στο φως μία πάρα πολύ σημαντική πληροφορία, που δένει με όσα σενάρια έχουμε γράψει κατά καιρούς στα parapolitika.gr , όπως η συγκεκριμένη ανάρτηση:

"To κομμάτι που λείπει από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, μπορεί να λύνει το μυστήριο της Αμφίπολης"

Τι δείχνει η αναφορά αυτή;


1) Ότι ακόμα και τον 2ο αιώνα , δεν γνώριζαν τι υπάρχει μέσα στον τύμβο και το περιεχόμενο ήταν μυστικό. 

2) Ότι οι πηγές είχαν χαθεί από τότε και όχι στα μετέπειτα χρόνια που κάηκε η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Άρα κάποιος ήθελε να εξαφανίσει τις συγκεκριμένες αναφορές στον τύμβο και αυτές δεν χάθηκαν απλά στην μεγάλη καταστροφή της Αλεξάνδρειας. 

3) Έχει δίκιο η Περιστέρη και ο Λεφαντζής που λένε ότι ο Λέων της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του τύμβου.

4) Το μνημείο δεν ήταν επισκέψιμο στο εσωτερικό του, αλλά φύλαγε κάποιο μυστικό, επιβεβαιώνοντας την Περιστέρη που λέει πως οι επιχωματώσεις δεν έχουν προέλθει από φυσικά αίτια (πχ βροχές κτλ) αλλά ήταν από την κατασκευή του για να μην συληθεί το μνημείο. Ποιός ήταν ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος: 


    Ο Αντίπατρος ήταν Έλληνας συγγραφέας και ποιητής του 2ου αιώνα π.Χ.. Είναι γνωστός για τον κατάλογο που συνέταξε για τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα λέγεται ότι τα επισκέφτηκε όλα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν άξιζε να συμπεριληφθούν στον κατάλογό του. Από σωζόμενα γραπτά που υπάρχουν φαίνεται να μαγεύτηκε από την μεγαλοπρέπεια του Ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο όπου και το παρομοίασε με τον Όλυμπο.Πιθανολογείται ότι ο ίδιος μαζί με τον μαθηματικό και αρχιτέκτονα Φίλωνα τον Βυζαντινό (γεννημένο το 280 π.Χ. περίπου) ήταν παρατηρητές των επτά θαυμάτων.


Πηγή: parapolitika.gr
Διαβάστε επίσης:5 σχόλια :

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτο το ποιημα του 2ου αιωνα π.Χ. με αναφορα σε λιονταρι ειναι επιταφια επιγραφη του Αντιπατωρα Σιδωνος στον ταφο του Τελευτια. Ο αρθογραφος παραμελησε να περιλαβει το δευτερο μερος της επιγραφης που ειναι η απαντηση στην ερωτηση του πρωτου μερους:

  A. Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας , βουφάγε; Τις τασ άξιος ην αρετάς;
  B. Υιος Θεοδωροιο Τελευτιας, ος μεγα παντων φερτερος ην, θηρων οσσον εγω κεκριμαι.
  ουχι ματαν εστακα, φερω δε τι συμβολον αλκας ανερος: ην γαρ δη δυσμενεεσσι λεων.


  Μια αναζήτηση στο Google χρειαζόταν. Καντε και λίγη δουλειά αντί να αντιγράφεται αυτολεξεί ότι γράφει ο καθένας:

  http://books.google.com/books?id=LT0aAAAAYAAJ&pg=PA112&lpg=PA112&dq=teleutias+tomb&source=bl&ots=bh6X_METVN&sig=VUsJZRVf5ojnzXoS3IecHDhn0lU&hl=en&sa=X&ei=rl0sVNCfI4TwgwSc7YKgBQ&ved=0CCYQ6AEwAQ#v=onepage&q=teleutias%20tomb&f=false

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπραβο Phil... Πολυ σωστη η παρατηρηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το β μέρος κάνει αναφορά από ότι βλέπω στον Τελευτία υιό του Θεοδώρου του Σπαρτιάτη Ναυάρχου έπεσε μαχόμενος κατά τη πολιορκία της Ολύνθου το 380 π.Χ. φερω δε τι συμβολον αλκας ανερος..... Εδώ λέει και για ένα σύμβολο μιας αλκάς (ένα πουλί )που δεν πίνει νερό ???? δεν νομίζω ότι αναφέρεται στον λέοντα της Αμφίπολης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δέν λέει για πουλί. Απανταει το λιοντάρι και λέει "είμαι σύμβολο γενναίου ανδρός"

   Διαγραφή