Amfipoli News: Τα σκαλιά και η εσοχή του βράχου - Μέχρι την Κυριακή θα έχουμε νέες ανακοινώσεις

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Τα σκαλιά και η εσοχή του βράχου - Μέχρι την Κυριακή θα έχουμε νέες ανακοινώσεις

Άκρα του τάφου σιωπή στην Αμφίπολη, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή οπότε και αναμένονται οι νέες ανακοινώσεις. Ο ταφικός θάλαμος και η εσοχή του βράχου.




Περίπου ένα μέτρο απέχει η ομάδα μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της σκάλας (όσο περνούν οι μέρες μοιάζει πολύ πιο πιθανή η εκδοχή της κλίμακας από τη ράμπα) που οδηγεί στον τέταρτο χώρο.


Το «στοίχημα» των τελευταίων ημερών παραμένει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου. Η οποία και θα «φέρει στις φως» το σημείο εισόδου ή, πιο σωστά, καθόδου προς τον τέταρτο χώρο, πιθανώς και κυρίως ταφικό θάλαμο. Ο χώρος παρουσιάζει μεγάλα στατικά προβλήματα, ενώ η προοπτική της εσοχής στον βράχο, ενός ταφικού θαλάμου σκαμμένου και όχι χτισμένου, δείχνει όλο και πιο πιθανή.


 «Συνδυασμοί» και ερωτήματα


Ο συνδυασμός της σπασμένης μαρμάρινης θύρας και του μικρού ανοίγματος ψηλά στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, ενισχύει το ενδεχόμενο των διαδοχικών τυμβωρυχιών. Οι πρώτοι τυμβωρύχοι μπήκαν κανονικά, από την πόρτα, αλλά οι επόμενοι τυμβωρύχοι -από τη στιγμή που ο χώρος είχε γεμίσει με χώμα μετά την πρώτη τυμβωρυχία- μπήκαν (σύρθηκαν) από το άνοιγμα. Οι χώροι αυτοί δεν γέμισαν με χώμα ποτέ μέχρι επάνω, μέχρι την οροφή. Διότι δεν είναι δυνατόν να γεμίσει κανείς με χώμα έναν χώρο και μετά να βγει έξω.

Πάντως η ερμηνεία της κ. Περιστέρη για τη σπασμένη μαρμάρινη θύρα αφορά σε σεισμούς που έπληξαν την περιοχή και σε οβίδες του βουλγαρικού στρατού, μία μονάδα του οποίου βρισκόταν στην περιοχή το 1913.


Απαντήσεις από την Ελβετία σε ένα μήνα


Παράλληλα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το δείγμα χώματος που εστάλη σε εργαστήριο στην Ελβετία αναμένονται περίπου σε ένα μήνα. Το δείγμα είχε συλλέξει με ειδικό τρόπο (και εργαλείο, το λεγόμενο «καρότο»), πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες ο έμπειρος κ. Ευάγγελος Καμπούρογλου, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδος (ο άνθρωπος που σύρθηκε στον τρίτο θάλαμο με το γεωτρύπανο χειρός).


Ύπαρξη οργανικών υλικών;


Άγνωστο γιατί το δείγμα εστάλη στην Ελβετία. Ένας λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο εργαστήριο (;), ένας άλλος ότι, η ομάδα συνυπολόγισε την πιθανότητα «διαρροών». Ανεξαρτήτως αυτού, η απόφαση για χημική ανάλυση χώματος προϊδεάζει για ύπαρξη οργανικών υλικών–π.χ. ίχνη ξύλου. Εάν το δείγμα προέρχεται από το επίπεδο της ταφής (στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη το δάπεδο του θαλάμου) η ανάλυση έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού στο επίπεδο της ταφής βρίσκονται ίχνη π.χ. από σπόρους, δηλαδή από οργανικά υλικά που σχετίζονται με τα ταφικά έθιμα. 


Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου