Amfipoli News: Περιστέρη: Το ψηφιδωτό δείχνει ότι αυτός είναι ένας τάφος μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας!

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Περιστέρη: Το ψηφιδωτό δείχνει ότι αυτός είναι ένας τάφος μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ



Το τεράστιο ψηφιδωτό, που αποκαλύφθηκε σήμερα στον τύμβο Καστά θεωρείται ότι δεν φτιάχτηκε για έναν κοινό θνητό.

Γι' αυτό και η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μίλησε για μοναδικότητα.

“Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψηφιδωτού σήμερα, με τη μυθολογική σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης δίνει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά. Έχουμε μια σύνθεση πραγματικά εντυπωσιακών και συγχρόνως μοναδικών χαρακτηριστικών σε μια μοναδική σύνθεση. Αυτό καθιστά το μνημείο όχι απλώς εξέχον και εξαιρετικά σημαντικό, αλλά του προσδίδει χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Η επανάληψη της λέξης μοναδικός και μοναδικότητα δεν είναι τυχαία. Συνδυάζεται ακριβώς με την πολύ μεγάλη σημασία ιστορική και αρχαιολογική του συγκεκριμένου ευρήματος”, είπε.

Για το ψηφιδωτό μίλησε και η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρήκαμε έναν τέτοιο καταπληκτικό τάφο, ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα, και ακόμα πιο πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε βρει ένα ψηφιδωτό, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας”.

«Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών.[...]Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ”ενοίκου” του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Η κ. Περιστέρη είπε ότι είναι νωρίς για να πει κανείς εάν ο τάφος είναι βασιλικός. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε αν δεν τελειώσει η ανασκαφή. Είναι πολύ σημαντικός. Η σημαντικότητα του μνημείου ανεβαίνει και με το ψηφιδωτό που πρώτη φορά απαντάται σε ταφικό μνημείο».

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το φύλο του νεκρού από το ψηφιδωτό.

Ερωτηθείσα από τι προήλθε η φθορά στο κέντρο του ψηφιδωτού, είπε: «Δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει τέταρτος θάλαμος ή κρύπτη, είπε: «Είμαστε αρκετά ψηλά. Υποθέσεις μπορεί να γίνουν, Θα έχουμε εικόνα μετά την ανασκαφή του τρίτου χώρου».

Ερωτηθείσα πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ανασκαφή, δήλωσε: «Δεν κτίζουμε σπίτι. Η ανασκαφή μας οδηγεί. Ότι λέμε είναι σχετικό. Δεν ξέρουμε να σας πούμε ημερομηνίες. Δεν τρέχουμε, μας οδηγεί η ανασκαφή».

Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στο πού θα εκτεθούν στο μέλλον τα ευρήματα της ανασκαφής, είπε: «Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που γίνονται εδώ, προφανώς θα μείνουν εδώ. Αυτή η συζήτηση είναι παραπληροφόρηση. Ουδέποτε ετέθη θέμα μετακίνησης ευρήματος, οπουδήποτε αλλού, όχι μόνον από την Αμφίπολη, αλλά από οποιοδήποτε σημείο της χώρας».

Πηγή: patrastimes.gr
Διαβάστε επίσης:



4 σχόλια :

  1. Το κενο που έχει το ψηφιδωτό μήπως είναι από το χειροκίνητο τρυπανι που εβλεπαν το βαθος του ταφου?
    Πολύ στρογγυλό με φαίνεται το κενο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ζημιά μοιαζει να ειναι αποτελεσμα ισχυρης δονησης του δαπεδου απο κρουστικο κυμα εκρηξης(προφανως στην επιφανεια του λοφου) ...το μεγιστο της ταλαντωσης ειναι παντα στο κεντρο μιας ομοιομορφης και επιπεδης επιφανειας...οπως το κυμα απο βοτσαλο σε λίμνη. Δυστυχως δεν εχουμε εμεις την δυνατοτητα να κανουμε υψομετρικη αποτυπωση ωστε να δουμε τις οποιες παραμορφωσεις του δαπεδου (καμπυλοτητα, κλιση, κλπ). Εχουμε πολλες ελπιδες να μην ειναι απο χερι τυμβορυχου, και να ειναι ασυλητος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. o τυμβωρυχος που εισηλθε απο το ανοιγμα των 50 τ.εκ εσκαψε κατακορυφα στην επιχωση μεχρι το ψηφιδωτο ισως και τη θυρα την οποια εσπασε. βλεποντας το ματαιο της προσπαθειας εγκατελειψε αφου το μεγεθος της νεας επιχωσης ειναι τεραστιο. ξαναανεβηκε πανω και ανοιξε το μικρο ρηγμα 15 τ.εκ. Βλεποντας οτι η επιχωση στον επομενο θαλαμο εφτανε μεχρι τα 7 μ εγκατελειψε οριστικα. ο ταφος ειναι ασυλυτος και σιγουρα εχει σχεση με το μεγαλο αρχηγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή