Amfipoli News: Τέλος οι αμφιβολίες! Ο Τύμβος Καστά είναι τάφος.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τέλος οι αμφιβολίες! Ο Τύμβος Καστά είναι τάφος.


Τελικά ο Τύμβος Καστά είναι τάφος! Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα, όπως θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής καθώς και η αρχή της σκάλας που ξεκινάει από τον τρίτο προς τον τέταρτο θάλαμο.
Όπως ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου η υπεύθυνη επικοινωνίας για τις ανασκαφές, Άννα Παναγιωταρέα, μετά την αφαίρεση χωμάτων αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.
portaki.jpg

Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες. Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας. Ο στροφέας είναι το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα.

Σημειώνεται ότι αα ανοίγματα Καρυάτιδων και Σφιγγών είναι ακριβώς 1,67μ. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος είναι 1,50μ.

Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου.

Κατά την ανασκαφή, επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και δεν είναι δεδομένο ότι ̔ ̔παραπέμπουν σε φορείο ̓ ̓.
amfi2_473_355.jpg

«Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για ένα τάφο και έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.χ αιώνα», τόνισε στη συνέχεια η κυρία Κατερίνα Περιστέρη.

Πηγή: star.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου