Amfipoli News: Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Μια εκπληκτική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου, στην κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών, για τον Τάφο της Αμφίπολης, με τίτλο "Το χρονικό της ανασκαφής του περιβόλου της Αμφίπολης". Η εξαίρετη δημοσιογράφος Αριάδνη Παπαφωτίου, που έχει μελετήσει από την αρχή το θέμα της Αμφίπολης,  στο πλαίσιο των "Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας", παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη της ανασκαφής.

Αυτή η ανασκαφή θα γίνει η αιτία να ξαναγραφεί η ιστορία, μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε η παρουσίαση.


Τι αποκάλυψε η Αριάδνη Παπαφωτίου για τον τρίτο και ιδιόμορφο θάλαμο


Από τον τρίτο θάλαμο έχουν αφαιρεθεί συνολικά 5,5 μέτρα ύψους χώματος. Στο εσωτερικό του θαλάμου έχει ανευρεθεί και το κεφάλι της ανατολικής σφίγγας. Η επιφάνεια του χώματος του τρίτου θαλάμου φανερώνει πως ο θάλαμος είναι άβατος από τυμβωρύχους, καθώς δεν έχει αποτυπώματα παραβίασης από τα προηγούμενα χρόνια. Η δημοσιογράφος Παπαφωτίου έκανε λόγο για έναν υπόσκαφο θάλαμο, λέγοντας συγκεκριμένα πως  δεν είναι μόνο τα 6,5 μέτρα ύψους του θαλάμου, αλλά και 2 μέτρα επιπλέον προς τα κάτω, κάτι που δε συναντήσαμε σε προηγούμενος θαλάμους. Ο εν λόγω θάλαμος, ονομάζεται αλλιώς και κόκκινος, διότι το πορφυρό χρώμα είναι αυτό που επικρατεί στους τοίχους του. 

Το ΥΠΠΟΑ δεν μας έχει ενημερώσει ακόμα για το αν έχουν βρεθεί αναπαραστάσεις. Παρόλα αυτά τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η κ.Περιστέρη και η ανασκαφική της ομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
 Όπως αναφέρει η Αριάδνη Παπαφωτίου: 
"Κάθε κομμάτι αυτής της ανασκαφής είναι ένα μεγαλείο το οποίο αποκαλύπτει άγνωστα ιστορικά στοιχεία για τη Μακεδονία των Ελληνιστικών Χρόνων, για της ταφικές συνήθειες, πιθανότατα και για την ίδια την Βασιλική οικογένεια".


Φωτογραφίες - Στιγμιότυπα από video παρουσίασης: zougla.gr 

Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Προς Amfipoli News:
    Σας ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σας στην ομιλία μου.
    Το "Χρονικό της Ανασκαφής του περιβόλου", ήταν ουσιαστικά μιά παρουσίαση της δημοσιογραφικής μου δουλειάς σε όλη τη διάρκεια της ανασκαφής του, με οπτικό υλικό από το προσωπικό μου αρχείο.
    Η αναφορά μου στον λεγόμενο "Κόκκινο θάλαμο" που ανασκάπτεται αυτή την στιγμή, δεν ήταν παρά μιά παράθεση των στοιχείων της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΥΠΠΟ εκείνη την ημέρα. Επομένως, δεν κόμισα"αποκαλύψεις" για τον θάλαμο, (αν και θα το ήθελα! :) ).
    Την επισήμανση αυτή (περί "αποκαλύψεων" επί της τρέχουσας ανασκαφής) την θεώρησα αναγκαία από την πλευρά μου, μιά και επιθυμώ να μείνω μακριά από θέματα που δεν κατέγραψα η ίδια δημοσιογραφικά.
    Και πάλι ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την προσπάθεια διάδοσης των όσων αφορούν την σπουδαία ανασκαφική εργασία στην Αμφίπολη, από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα Περιστέρη και την άξια ομάδα της.
    Καλή συνέχεια.
    Αριάδνη Παπαφωτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή