Amfipoli News: ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ


-Το 323 π.χ. ,όταν ο βασιλεύς απεβίωσε το καθεστώς διοίκησης της Μακεδονίας είχε ως εξής: Ο Αντίπατρος (γνωστός και ως Αντίπας ) ήταν αντιβασιλέας στην Μακεδονία και είχε ΕΔΡΑ του την πρωτεύουσα της τις ΑΙΓΕΣ. Συνέπεια της αντιβασιλείας αυτής ήταν ο απόλυτος έλεγχος στην πόλη των Αιγών και την μείζονα περιοχή. 

-Η Ολυμπιάς ήταν ήδη αντιβασιλέας του εγγονού της (γιου της θυγατέρας της Κλεοπάτρας) που ήταν ανήλικος και διάδοχος του θρόνου στο βασίλειο της Ηπείρου. 


-Μετά την γέννηση του Αλέξανδρου του Δ΄ ανέλαβε την Ρωξάνη και τον μικρό Αλέξανδρο Δ΄και για προστασία τους τους είχε μαζί της -όπως και την Θεσσαλονίκη-στην Ηπειρο. Όταν ορίστηκε ο Αλέξανδρος ο Δ΄διάδοχος από κοινού με τον Φίλιππο Γ΄τον Αρριδαίο ήλθε στην Μακεδονία ΑΛΛΑ όχι στις Αίγες γιατί ελεγχόντουσαν από τον Αντίπατρο και τον γιό του Κάσσανδρο. Πιστές στους Τημενίδες παρέμειναν η ΠΥΔΝΑ, η ΠΕΛΛΑ και η ΑΜΦΙΠΟΛΗ. 


-Κατά την διετία που παρέμεινε στην βαβυλώνα ο Αλέξανδρος ετοιμάστηκε ταφικό μνημείο για την υποδοχή του. Το παρήγγειλε και το ετοίμασε η μητέρα του. Όταν στον τριπαράδεισο της Συρίας το 321 π.χ. μοιράστηκε η αυτοκρατορία στους στρατηγούς και στους σωματοφύλακές του πάρθηκε και η απόφαση ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ για την μεταφορά του στην Μακεδονία μέσω θαλάσσης. 


-Το μνημείο ετοιμάστηκε από την μητέρα του όχι στις Αιγές γιατί ήταν υπό έλεγχο και κατοχή τρίτου αλλά σε μία από τις πόλης ΠΥΔΝΑ-ΠΕΛΛΑ -ΑΜΦΙΠΟΛΗ.  Η Πέλλα και η Αμφίπολη παραδόθηκαν στον Κάσσανδρο το 316 π.χ. μετά την παράδοση της Πύδνας και την δολοφονία διά λιθοβολισμού της Ολυμπιάδος. 


--Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν στο ταφικό μνημείο που έχτισε η Ολυμπιάδα για τον Αλέξανδρο τελικά ήλθαν τα οστά του Αλέξανδρου ή είναι ΚΕΝΟ. Τους λόγους λίγο πολύ όλοι τους γνωρίζουμε. 


--Θα δούμε αν τελικά η μητέρα κατάφερε ή όχι να μεταφέρει τον γιό της στο μνημείο που του έφτιαξε...


Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε επίσης:



6 σχόλια :

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και θέλω να προσθέσω ότι ο τάφος παρέμενε ανοιχτός μέχρι και το 316 π.χ. και την ήττα της Ολυμπιάδας στην Πύδνα, τότε και υπό τον φόβο της καταστροφής του από τον Κάσσανδρο, σφραγίστηκε με τους δυο διαφραγματικούς τείχους μπροστά από τις σφίγγες και τις καρυάτιδες και σκεπάστηκε η είσοδος και η περίβολος με χώμα.
    Το 597 μΧ. στον μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή, σημειώθηκαν και οι μεγάλες καταστροφές που μας προβληματίζουν τώρα.
    1) Τότε έσπασε και κατέρρευσε λέων, που βρισκόταν μπροστά στην είσοδο και όχι στην κορυφή και εκεί τον βλέπουμε στις φωτογραφείς του 1936.
    2) Τότε έσπασαν και τα κεφάλια και τα φτερά από τις σφίγγες.
    3) Τότε έσπασαν και τα χέρια από τις καρυάτιδες.
    4) Τότε έσπασε και η μαρμάρινη πόρτα η οποία έπεσε πάνω στο ψηφιδωτό και προκάλεσε αυτή την καταστροφή που βλέπουμε στο κέντρο του, γιατί μέχρι εκείνο το διάστημα οι θάλαμοι δεν ήταν μπαζωμένοι με άμμο.
    Έτσι και σε αφτη την κατάσταση παρέμεινε το μνημείο μέχρι και το 1807.
    Εδώ ερχόμαστε τώρα στο ζουμί όλης της ιστορίας, μετά την στρατολόγηση του Νικοτσαρα από την φιλική εταιρεία και το πατριαρχείο, οι μονές του Αγίου Όρους του παρέχουν πληροφορίες και πολλά στοιχειά για αρχαίους τάφους και βυζαντινές κρύψεις. Τα αγάλματα και τους αμφορείς που βρίσκει τα στέλνουν στην Γαλλία και Αγγλία και αγοράζουν πλοία και όπλα για τον αγώνα κατά τον Τούρκων, ενώ τα χρυσά που συλλέγει από τους τάφους τις κρύψεις τις επιδομές και τις πειρατείες τα τοποθετεί προσωρινά σε διάφορες δικες του κρύψεις.
    Όλα αυτά μέχρι το 1807 όπου και παίρνει την διαταγή να τα μεταφέρει όλα σε ένα σημείο ασφαλές που του έχουν υποδείξει οι καλόγεροι.
    Έτσι φτάνουμε και στον λόφο ΚΑΣΤΑ όπου πιστεύω ότι είναι αυτό το σημείο γιατί ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές από το ημερολόγιο του Νικοτσαρα σχετικά με το άνοιγμα του συγκεκριμένου τάφου και του μπαζώματος με αμο των θαλάμων.
    Σε κάποιο σημείο του ημερολόγιου του αναφέρει ότι, με μια δύναμη 400 ανδρών που είχε και με κάποιους αιχμαλώτους που πήρε από τρία διπλανά χωριά, άνοιξαν τον τάφο και αφού τοποθέτησαν στο βάθος το χρυσό, μπάζωσαν την στοά στην αρχή με πέτρες και σπασμένα μάρμαρα και την υπόλοιπη στοά με αμο από το ποτάμι και αυτό τους πήρε πάρα πολλές ημέρες.
    Γι αυτό το λόγο βρέθηκε το κεφάλι της σφίγγας τόσο μέσα στον τάφο και τώρα θα βρεθεί και το άλλο κεφάλι και τα χέρια από τις καρυάτιδες κομμάτι από το λιοντάρι και οι πέτρες από τις τρύπες που είχαν οι διαφραγματικοί τοίχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε παρακαλώ να μας πεις που βρήκες και διάβασες το ημερολόγιο του καπετάν Νικοτσάρα, γιατί εγώ το ψάχνω 40 χρόνια και δεν μπόρεσα να το βρώ πουθενά, ούτε καν στη γενέτειρά του μηδέ στο Άγιο Όρος που όλοι οι πατέρες Άγιοι Ηγούμενοι είναι γνωστοί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Polu endiaferon sxolia. Exoume ikona tou hmerologiou Nikotsara gia na epalithefsoume?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τα σίδερα που συνέδεαν τα κεφάλια με το σώμα και ήταν μηδενικης αξίας για τον Νικοτσαρά γιατί δεν βρέθηκαν; Δυστυχώς τα αγάλματα κομματιάστηκαν για να αφαιρεθεί από φτωχούς τυμβωρύχους το μικρής αξίας μέταλλο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήμουνα σίγουρος ότι θα έγραφες στο Αγιο Όρος. Όπως σου έγραψα λοιπόν επειδή λόγω ιδιότητας έχω πρόσβαση σε όλες τις Μονές θα σε παρακαλούσα και εφόσον λες αλήθεια, να πεις σε ποιά Ιερά Μονή το έχουν, ώστε να πάω κι εγώ να το μελετήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή