Amfipoli News: Ανοίγουν δρόμο για την τέταρτη θύρα

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ανοίγουν δρόμο για την τέταρτη θύρα

Ξεκουράστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή της Αμφίπολης, κάτι που είχαν να κάνουν από τον Δεκαπενταύγουστο.





Γέμισαν τις μπαταρίες τους και συγκέντρωσαν δυνάμεις για τη «γεμάτη» ανασκαφική εβδομάδα που τους περιμένει. Μια εβδομάδα μέσα στην οποία υπάρχουν ελπίδες να φτάσει η έρευνα στο τέταρτο θύρωμα και να διαπιστωθεί τι υπάρχει σε εκείνο το σημείο.

Η ανεύρεση μαρμάρινης θύρας στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο επιβεβαιώνει, όπως λένε οι ανασκαφείς, την πεποίθηση που είχαν εξαρχής, ότι το μνημείο στον λόφο Καστά είναι μακεδονικός τάφος. Τώρα ετοιμάζουν τις υποστυλώσεις στον τρίτο θάλαμο και θα συνεχίσουν τις αποχωματώσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται ταυτοχρόνως και από τις δύο πλευρές του διαφραγματικού τοίχου. Όταν θα κατεβάσουν τα χώματα, θα είναι σε θέση να δουν τι έχει στο δάπεδό του ο τρίτος θάλαμος, αν είναι σκάλα ή ράμπα. Ό,τι και να είναι οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο, όπου ίσως βρίσκεται ο νεκρός.

Και λέμε «ίσως», διότι κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για τον ταφικό θάλαμο ή, πιθανώς, για τον προθάλαμό του, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε κάποιον μακεδονικό τάφο. Όλοι οι θάλαμοι μέχρι τώρα βρίσκονταν στο ίδιο ύψος. Στην προκειμένη περίπτωση όλα δείχνουν ότι ο επόμενος θάλαμος είναι χαμηλότερα, όπως και το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, από το οποίο ξεκινά η είσοδος για τον επόμενο. Σε κάθε περίπτωση, τις απαντήσεις και εδώ θα δώσει η ίδια η ανασκαφή.


Πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου