Amfipoli News: Στον τέταρτο θάλαμο, στο υπόγειο, οι ελπίδες για το νεκρό...

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Στον τέταρτο θάλαμο, στο υπόγειο, οι ελπίδες για το νεκρό...




Από τον Δεκαπενταύγουστο είχε να ξεκουραστεί το αρχαιολογικό επιτελείο της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης και αυτό συνέβη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, μιας και η εβδομάδα που έχει ξεκινήσει είναι αρκετά "γεμάτη".

Μέσα στις επόμενες ημέρες -και ενώ ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες- υπάρχουν ελπίδες να φτάσει η έρευνα στο τέταρτο θύρωμα και να διαπιστωθεί τι υπάρχει σ' εκείνο το σημείο.

Η ανεύρεση μαρμάρινης θύρας στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο επιβεβαιώνει την πεποίθηση που είχαν εξαρχής, ότι δηλαδή το μνημείο στο λόφο Καστά είναι μακεδονικός τάφος.

Τώρα ετοιμάζουν τις υποστηλώσεις στον τρίτο θάλαμο και θα συνεχίσουν τις αποχωματώσεις, ταυτοχρόνως και από τις δύο πλευρές του διαφραγματικού τοίχου.

Με την ολοκλήρωση των αποχωματώσεων, θα μπορεί να αποκαλυφθεί αν ο τρίτος θάλαμος έχει στο δάπεδό του σκάλα ή ράμπα, η οποία, λογικά, θα ανοίγει, όπως υπολογίζουν οι αρχαιολόγοι δρόμο για το θύρωμα και τον τέταρτο θάλαμο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι κανείς δε γνωρίζει αν ο νεκρός βρίσκεται στον τέταρτο θάλαμο, αν δηλαδή ο θάλαμος μετά το θύρωμα είναι ο ταφικός θάλαμος, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο τάφος να συνεχίζει περαιτέρω μέσα στο λόφο.

Η αλλαγή ύψους, όπως βαδίζει κανείς μέσα στον τάφο, η ύπαρξη δηλαδή υπογείου, είναι κάτι που πρώτη φορά συναντάται σε μακεδονικό τάφο.

Τις απαντήσεις θα της δώσει η ίδια η ανασκαφή.

Πηγή: news.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου