Amfipoli News: Ο αγωνιστής που πολέμησε, σακατεύτηκε, αηδίασε και θύμωσε

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ο αγωνιστής που πολέμησε, σακατεύτηκε, αηδίασε και θύμωσε


«Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη», για μία μόνο παράσταση, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, αγωνίστηκε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε και θύμωσε, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του, «ζωντανεύει» ξανά μέσα από την παράσταση του Θανάση Σαράντου, «Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη».
Η παράσταση που ανέβηκε από τον Δήμο Δωρίδος, στη γενέτειρα του Μακρυγιάννη, στο Κροκύλειο Φωκίδος, τον περασμένο Αύγουστο, θα παρουσιαστεί για μία μόνο βραδιά, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, και για τα σχολεία, στις 24 και 25 Νοεμβρίου, στις 12.30 μετά το μεσημέρι.

Υπό την αιγίδα του Δήμου και την υποστήριξη του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα εις Στερεά Ελλάδα και του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»,  μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι και συνοδεία ενός ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος τον εμπνεύστηκε, τον σκηνοθέτησε και τον ερμηνεύει.




Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει
Στρατιωτικός και πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, αλλά και αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων, ο Μακρυγιάννης - με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ήξερε και το απελέκητο γράψιμο - ένιωσε επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό  κομμάτι της ιστορίας στις επόμενες γενιές. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλησε να ιστορήσει πάνω στο χαρτί.
Η αλήθεια του ήταν επικίνδυνη
Καταπέλτης ο λόγος του για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που, ανερυθρίαστα, βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης πλέον Ελλάδας σε όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα, μαζί και στον ίδιο. Η αλήθεια του Μακρυγιάννη είναι επικίνδυνη. «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο αγράμματος γιος βοσκών από τη Ρούμελη, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του.


Μόνο παράσημο: μια καταδίκη εις θάνατον
Από την ώρα της πολυτάραχης γέννας του έως το τέλος της ζωής του, δεν έπαψε να αγωνίζεται να ζήσει στη φτωχή γωνιά της πατρίδας, που του έτυχε να γεννηθεί. Κι όμως, αυτή τη γωνιά  κι αυτήν την πατρίδα θα την αγαπήσει βαθιά. Και θα τάξει σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει. Με ενθουσιασμό στην αρχή, με πείσμα, θυμό και πόνο ψυχής στη συνέχεια, καθώς έβλεπε συντρόφους του να παρασύρονται στην άλογη βιαιότητα, στην αρπαγή και το πλιάτσικο. Με οργή, κατόπιν, απέναντι στους νέους κατακτητές, τους Βαυαρούς, που ήρθαν απρόσκλητοι κυβερνήτες του πολύπαθου ελληνικού κράτους. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν πριν λίγο με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πίκρα, τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη «εις θάνατον» και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν σιγά σιγά στον τάφο, στα 67 του χρόνια.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - διασκευή - ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος, μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου, βοηθός σκηνοθέτη - επιμέλεια φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης, επεξεργασία video: Γιώργος Φουκαράκης, φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς - Θωμάς Αρσένης, οργάνωση παραγωγής: Ηθικόν Ακμαιότατον: Παρασκευή Κουτούμπα. Μουσικοί επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου (ταμπουράς - κρητική λύρα), Ιωάννης Μουτσάκης (κρουστά).


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr.



Πηγή:naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου