Amfipoli News: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ: Μια πιθανή εκδοχή

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ: Μια πιθανή εκδοχή


 Μια εκδοχή για την Ιστορία του Τύμβου Καστά από το έγκυρο policenet.gr:


Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την Αλικαρνασσό μετά από πολιορκία το 334 π.Χ. Η Αλικαρνασσός αποτέλεσε το θέατρο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ένα από τα 7 θαύματα του Αρχαίου κόσμου είχε ολοκληρωθεί σχεδόν 20 χρόνια προτού ο Αλέξανδρος την κατακτήσει .

Το Μαυσωλείο είναι ένα ταφικό μνημείο με μορφή κτιρίου, εντός του οποίου βρίσκονται τάφοι επιφανών ανθρώπων… κάτι σαν νεκροταφείο επισήμων. 

Ο Αλέξανδρος εντυπωσιάστηκε. Ανέθεσε στον πιστό του αρχιτέκτονα τον Δεινοκράτη την κατασκευή ενός παρόμοιο στο βασίλειο της Μακεδονίας . Ο Δεινοκράτης επέλεξε την Αμφίπολη που από 357 π.Χ. που καταλήφθηκε από τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,έγινε μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων και παρέμεινε «σταθερά » μέχρι την πτώση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους . 

Η θέση της Αμφιπόλεως ήταν το σταυροδρόμι των επικοινωνιών Θράκης και Μακεδονίας, Αιγαίου και βαλκανικών λαών. Το λιμάνι της Ηιόνας και ο πλωτός μέχρι τη λίμνη Αχινό (Κερκίνη) ποταμός Στρυμόνας βοηθούσαν πάρα πολύ στην ανάπτυξη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Αμφιπόλεως. Την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Αμφίπολη και το επίνειό της στο Αιγαίο η Ηϊών ή Ηιόνα είχαν εξελιχθεί σε πολύ σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων, και γενέτειρα τριών σημαντικών ναυάρχων, του Νέαρχου, του Ανδροσθένη και του Λαομέδοντα. 

Όταν ο Δεινοκράτης πρότεινε στον Μέγα Αλέξανδρο να χαράξει το Αγιο Ορος με τη μορφή του Αλεξάνδρου γιγαντιαίων διαστάσεων ,ο Μέγας Αλέξανδρος άκουσε την τολμηρή πρόταση, θαύμασε τον καλλιτέχνη αλλά την απέρριψε λέγοντας: «Ἄσε τὸν Ἄθω νὰ μένει στὴ θέση του, ἀρκεῖ ὅτι εἶναι μνημεῖο τῆς ὕβρεως τοῦ βασιλιᾶ (ἐννοούσε τὸν Ξέρξη, ποὺ εἶχε ἐπιχειρήσει νὰ κατασκευάσῃ διώρυγα). Ἐμένα θὰ μὲ κάνῃ γνωστὸ ὁ Καύκασος καὶ τὰ Ἠμωδά ὄρη (Ἱμαλάια) καὶ ὁ Τάναης καὶ ἡ Κασπία θάλασσα. Οἱ πράξεις μου θὰ εἶναι οἱ εἰκόνες μου... Η υψηλή ευφυΐα του είναι εμφανής στην τελευταία πρόταση , δεν μπορούσε να είναι παντού , αλλά θα βρίσκεται εκεί με τις πράξεις του σαν να ήταν παρόν . 

Αργότερα θα προσπαθούσε ο μεγάλος αυτός Έλληνας Αρχιτέκτονας να ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΟΦΟ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΟ. Ο Δεινοκράτης ( ο οποίος γνώριζε καλά τις πρακτικές και τις τεχνικές των Αιγυπτίων στην ταφική αρχιτεκτονική ) σχεδίασε ΈΝΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που θα ήταν αφιερωμένο στους πιστούς συνεργάτες του Στρατηλάτη ( τους οποίους δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ) αλλά και στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο … που πάντα ήθελα να ήταν παντού … και μετά τον θάνατό του . Κάτι σαν ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ Άλλωστε ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ όπου απέπλευσε το 334π.χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία. 

Όσο δε αφορά τον συγκεκριμένο Τύμβο , έχουμε δει ότι υπάρχουν οι οκτάφυλλοι ρόδακες οι οποίοι, ως βασιλικό σύμβολο, τονίζουν ότι ο τάφος είναι βασιλικός … επιφανών Ο ταφικός περίβολος στην Αμφίπολη , έχει μήκος 497 μέτρα και ύψος 3 μέτρα είναι φτιαγμένος από από 2.500 περίπου κυβικά μέτρα μαρμάρου από τη Θάσο και καλύπτει περίπου 20 στρέμματα. Ο Τύμβος που έχει βρεθεί ( με είσοδο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους – την βάση του περίβολου ) έχει ύψος 23 μέτρα ενώ, με τον Λέοντα στην κορφή φτάνει στα 38,84 . Πρόκειται για τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΑΦΟ ΕΚΤΟΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Β.ΑΦΡΙΚΗΣ και τον Μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα . Οι ανθρώπινες κατασκευές αυτές στον Λόφο Καστά αρχίζουν από υψόμετρο περίπου 87,5 μέτρω από την δυτική πλευρά – από τις ‘ρίζες’ του λόφου σε σχέση με το γύρω έδαφος - και ανατολικά ξεκινούσε περίπου στα 90 μέτρα ή λίγο ψηλότερα . Το ύψος του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού ήταν 45 μέτρα και ήταν λευκού χρώματος. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθεος, το σχεδίασαν και άλλοι τέσσερις Έλληνες γλύπτες το φιλοτέχνησαν... 

Η Τούμπα της Βεργίνας είναι η μισή από τη συγκεκριμένη τούμπα στην Αμφίπολή και έχει τρεις καμαροσκέπαστους τάφους”. Οι διαστάσεις του τάφου της Αμφίπολης εξηγούνται από το μέγα πλήθος των νεκρών στους οποίους έχει αφιερωθεί το μνημείο. Όταν πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β' στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών , το ενδεχόμενο να μεταφερθεί εκεί και να ταφεί , ήταν έντονο.

Το τι έγινε έπειτα θα το δείξει η Ιστορία και οι ανασκαφές!!

Πηγή: policenet.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :