Amfipoli News: Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012


Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ανατέθηκε στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD ο ρόλος του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Διαβάζοντας κανείς πίσω από την ανακοίνωση, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά με στόχο το "κούρεμα", όπως ακριβώς δήλωσε σε διεθνή μέσα πριν από μερικές ημέρες ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος τηςLAZARD.

Ποια είναι η LAZARD

Η LAZARD είναι η τράπεζα που παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους της ως το 2012, δηλαδή το περιβόητο PSI και πλέον βάζει ρότα για ένα νέο «κούρεμα».

«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ο Ματιέ Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

«Πιστεύω ότι πρέπει να απομειωθεί κατά το 50% το Χρέος της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας στην Ευρώπη.

Το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το Χρέος που διακρατούσαν ιδιωτικές τράπεζες και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ο Πιγκάς: «Από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα 200 δισεκ. ευρώ, έκρινε ο ίδιος.

«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται "κούρεμα", μια απομείωση του χρέους» εξήγησε.

«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα» σημείωσε ο Πιγκάς


Πηγή: iefimerida.gr 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου